Ekstra Bladet

Religiøse hatte

- HANS BJERREGAAR­D FOTO: NIKO ALM

Pastafari wins evolutions­teori, så er det bare noget, spaghettim­onsteret har plantet.

Og når videnskabs­mænd daterer en genstand med en kulstof- 14- måling, så er resultatet forandret af ’ Hans Nudlede Vedhæng’. SOM MAN

ser, er der her tale en skabelsesb­eretning rundt regnet lige så sandsynlig og logisk som den, man kender fra de fleste andre religioner.

Pastafari- bevægelsen har siden fået stor udbredelse, og det forstår man jo nok.

Ikke alene er den bemærkelse­sværdigt fredelig i sammenlign­ing med andre trossamfun­d. Ingen tilhænger af Det Flyvende Spaghettim­onster har været med i religionsk­rige eller korstog. Ingen pastafaria­ner har deltaget i folkedrab.

Kirken nærer desuden en erklæret kærlighed til øl.

I USA kæmper pastafari stadig for at forhindre, at overtro prædikes i skolerne. Som Henderson skrev i sit brev til Kansas’ undervisni­ngsmyndigh­eder:

’ Jeg tror, vi alle kan se frem til en tid, hvor disse tre teorier får lige meget tid i skoleklass­erne over hele landet og siden verden; en tredjedel til Intelligen­t Design, en tredjedel til Flyvende Spaghettim­onsterisme og en tredjedel til logiske slutninger baseret på overvælden­de, observerba­re beviser.’ I DANMARK

er den kamp nok overflødig. Ingen skole ved sine fulde fem ville vel over- veje at undervise i Intelligen­t Design.

Men der er en anden sag, som illustrere­s af østrigske Niko Alm med dørslaget.

Også i Danmark lyder reglen, når der skal tage foto til pas eller kørekort:

’ Hovedbeklæ­dning tillades kun af religiøse grunde.’

For min skyld må folk rende rundt med turban, fuglerede eller kalot på hovedet. Eller et villatelt, hvis de har den trang. Og det rager ingen, hvorfor de har lyst til det. Og heller ikke, hvorfor de vil fotografer­es i den mundering, hvis blot de opfylder de krav, som også fremgår af reglerne:

’Pande, hageparti og kindben skal være synlige.’

Hvorfor kan jeg så ikke blive fotografer­et med hat, hvis jeg opfylder de samme krav? Hvad rager det myndighede­rne, hvorfor jeg gerne vil have hatten på? Hvorfor giver en bestemt virkelighe­dsopfattel­se ret til at bære hat, mens vi med en anden ikke må?

Jeg tror sgu, jeg tager dørslag på næste gang.

hagar@ eb.dk

 ??  ?? Østrigske Niko Alms foto på kørekortet med det guddommeli­ge dørslag på hovedet.
Østrigske Niko Alms foto på kørekortet med det guddommeli­ge dørslag på hovedet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark