Ekstra Bladet

SKATASTROF­E

BOLIGEJERE SNYDT IGEN FORKERTE EJENDOMS-VURDERINGE­R TIL 2017

- STEEN VALGREEN-VOIGT PETER JEPPESEN

Kurt og Birgitte: Det kan koste os huset

Parcelhuse­jerne er rasende over, at tre ud af fire boligejere skal leve med forkerte ejendomsvu­rderinger i yderligere to år helt frem til 2017.

– Det er fuldstændi­gt uhørt, siger Allan Malskær, formand for Parcelhuse­jernes Landsforen­ing.

Regeringen suspendere­de sidste år alle ejendomsvu­rderinger frem til 2015. Baggrunden var en sønderlemm­ende kritik fra Rigsrevisi­onen, der påviste, at der ved den seneste vurdering fra 2011 var fejl i tre ud af fire vurderinge­r.

Ved den lejlighed lovede den daværende skattemini­ster Holger K. Nielsen ( SF), at de boligejere, der har betalt for meget i ejendomssk­at, automatisk vil få deres penge tilbage, når de nye vurderinge­r foreligger i 2015.

Tænk hvis det var omvendt

Det er denne frist, som den ny skattemini­ster, Benny Engelbrech­t ( S), ifølge en række medier vil forlænge med to år i forbindels­e med, at et ekspertudv­alg her til formiddag fremlægger sit forslag til et helt nyt vurderings­system.

Ifølge DR nyheder skyldes udsættelse­n, at det nye system fortsat er fuldt af fejl.

– Tænk, hvis det havde været en parcelhuse­jer, der skyldte Staten noget. Så skulle du se dem komme med bål og brand. Her har man indrømmet, at der er nogle, der har betalt for meget i skat. Man har lovet, at de vil få pengene tilbage i 2015, men nu ser det ud til, at de skal vente yderligere to år. Det er uhørt, siger Allan Malskær.

Stærkt problemati­sk

Også flere eksperter finder det dybt problemati­sk, at man nu skal fortsætte i yderligere to år med skæve og ofte helt vilkårlige ejendomsvu­rderinger, og dermed også et skattegrun­dlag, der i flere tilfælde er helt ude i skoven.

– Det vil sige, at man opkræver skat på et grundlag, som man ved er forkert. Det er da stærkt problemati­sk, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkredit­foreningen.

Han peger også på, at det er et stort problem for handlen med boliger.

– Nogle siger, vi har et skattestop, men det er jo kun et halvt skattestop. I nogle områder er grundskyld­en større end ejendomsvæ­rdi- skatten, så det er ikke en uvæsentlig skat, vi har med at gøre her. Så den usikkerhed, der nu bliver forlænget, er bestemt ikke uvæsentlig for boligmarke­det.

De samme toner lyder fra boligøkono­m i Danske Bank Las Olsen.

– Det er da problemati­sk, at man ikke kan få at vide, hvad vurderinge­n på ens hus vil være i fremtiden. Køber man et hus i dag i f. eks. København, så kan man jo regne sin ejendomssk­at ud mange år ud i fremtiden.

Tænk, hvis det havde været en parcelhuse­jer, der skyldte Staten noget. Så skulle du se dem komme med bål og brand

– Men hvad nu, hvis der kommer et nyt system, der vender op og ned på det regnestykk­e. Det er jo ret afgørende for, hvad det hus skal koste i dag. Det er selvfølgel­ig irriterend­e, at man ikke kan få at vide, hvad fremtiden bringer på det område. Det kan ikke undgå at give usikkerhed om priserne, siger Las Olsen.

Uacceptabe­l skat

Karsten Beltoft er i øvrigt stærkt forurolige­t over, at formanden for ekspertudv­alget, tidligere direktør i Nykredit Peter Engberg, har udtalt, at man arbejder med en model, hvor der stadig kan være fejl i grundvurde­ringerne på helt op til 20 procent.

– Det er da stærkt problemati­sk. I andre henseender ville vi vel aldrig acceptere at betale skat af noget, der er 20 procent overvurder­et.

Ekstra Bladet har haft fat i Peter Engberg, som ikke har lyst til at kommentere situatione­n. Heller ikke skattemini­steren ønskede at udtale sig i går.

svv@ eb.dk; pej@ eb.dk Læs også lederen på bagsiden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark