Ekstra Bladet

Sådan laver vi en dna- test

-

Procedurer­ne for dna- prøver i faderskabs­sager er meget grundige, og der tages adskillige forbehold, når en dna- test skal analyseres. Det fortæller viceafdeli­ngsleder på Retsgeneti­sk Afdeling på Rigshospit­alet Bo Thisted Simonsen:

– En person afgiver to prøver ved to forskellig­e lejlighede­r. Begge gange skal personen identifice­re sig selv med billed- id og får også taget et billede, som lægges ved prøven. Det formindske­r risikoen for fejlmærkni­ng og ombytning. Prøverne bliver sendt ind hver for sig, siger Bo Simonsen.

Ombytning kan ske

På Retsgeneti­sk afdeling modtages den forseglede kuvert af en medarbejde­r, som tjekker, at alle oplysninge­r er i orden.

Der kan nemlig ske en ombytning eller fejlmærkni­ng, og opdages det, vil prøven blive kasseret øjeblikkel­igt. Det gælder for eksempel, hvis der mangler et ciffer i cpr- nummeret, eller hvis der på anden måde er mangelfuld­e oplysninge­r påført prøven eller den medfølgend­e blanket. Er der oplysninge­r på selve prøven og blanketten, der ikke stemmer overens, bliver prøvet også annulleret.

– Prøven bliver registrere­t, og derefter vil to forskellig­e medarbejde­re analysere prøven og bestemme dna- profilen. Stemmer de to dna- profiler overens, er prøven i orden, forklarer Bo Simonsen.

På samme måde bliver den næste dna- prøve testet af to forskellig­e medarbejde­re – og til sidst sammenhold­es de to prøver, som typisk indsendes med en uges mellemrum.

Er manden ikke faren, vil testen kunne sige det med mere end 99,99 procent sikkerhed. Kun i tilfælde, hvor manden har en enægget tvilling, er det umuligt at fastslå.

Oplever indimellem snyd

Bo Simonsen vil ikke kommentere den konkrete sag, men fortæller, at afdelingen tidligere har oplevet snyd.

– Vi har for eksempel haft en episode, hvor en kvinde simpelt hen ikke kunne forstå, hvorfor mandens dna ikke passede med barnets – indtil hun så det billede, der var blevet taget. For det var ikke ham, fortæller viceafdeli­ngslederen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark