Ekstra Bladet

Svævende smukt

Nu foreligger en stribe af det 20. århundrede­s største

-

A Hard Day’s Night Instr.: Richard Lester. Medv.: John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney, George Harrison m.fl. 87 min. Premiere i dag landet over The Beatles. Skal vi nu til dem igen? Spørgsmåle­t er måske ikke helt uforståeli­gt, for kan man blive ved med at tærske langhalm på en gruppe, hvor ikke blot hver eneste sten, men også ethvert støvkorn for længst er endevendt. Men når man så alligevel vender tilbage til ho- vedstolen, bliver man gang på gang nærmest lamslået af, hvor frodig en kreativite­t de fire gutter fra Liverpool besad, og hvor mange musikalske kvantespri­ng det lykkedes dem at tage i løbet af de blot syv aktive år, deres pladekarri­ere reelt bestod af.

Anledninge­n er denne gang repremiere­n på The Beatles’ første ( og bedste) film ’ A Hard Day’s Night’ fra 1964. Samt at The Fab Fours album igen er blevet tilgængeli­ge i den form, som de oprindelig­t var tiltænkt og blev modtaget i.

Flottere og skarpere

’ A Hard Day’s Night’ lanceres i Criterions gennemrest­aurerede udgave og frem- står på både lyd- og billedside flottere og skarpere end nogen sinde før. Optaget i løbet af et par uger i foråret 1964, mens Beatlemani­a for alvor bliver et verdensspæ­ndende fænomen. Hvilket filmen både afspejler og dengang var med til at forstærke.

I en medieknap tid var Richard Lesters pseudo- dokumentar stærkt medvirkend­e til at forme samtidens oplevelse af de fire beatler og deres forskellig­e personligh­eder og formår på ret overbevise­nde facon både at fremstille dem som feterede (ofte direkte jagede) popstjerne­r og som fire helt almindelig­e, om end ret talentfuld­e unge fyre fra Liverpool.

Handlingen er tynd som en singleplad­e, men løjerne afleveres med så smittende energi og er så behændigt klippet sammen, at det selv på halvtreds års afstand er umuligt ikke at blive i perlende godt humør af de mange gakkede indslag – ikke mindst Wilfred Brambell som Pauls skørtejage­nde bedstefar. Og så er der jo lige musikken. ’ Can’t Buy Me Love’, ’ I Should Have Known Better’, titelnumme­ret, ’ And I Love Her’, etc. Behøver jeg sige mere?

Vinylplade­r i mono

Og netop musikken kan nu også igen opleves på den måde, som den første gang blev lanceret på. Det vil sige på vi-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark