Ekstra Bladet

Direktør i 3- stjernet: Vi tror på myndighede­rne

-

FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN – Vi bruger nitrit som et led i fødevaresi­kkerheden. Det er ret effektivt over for en række sygdomsfre­mkaldende bakterier, bl. a. pølseforgi­ftning.

– Pølseforgi­ftning er ikke set i kødpålæg i Danmark i mange årtier nu. Heller ikke i økologisk pålæg, som ikke indeholder nitrit. Burde I ikke lade være med at bruge det, når det tilsynelad­ende ikke er nødvendigt?

– Vi læner os op ad, hvad myndighede­rne har udstukket af retningsli­njer på området for nitrit. I Danmark ligger vi lavere end resten af EU, og derfor har vi tillid til, at myndighede­rne har styr på det.

– Hvordan forholder I jer til, at det kan være kræftfremk­aldende?

– Vi forholder os til, at myndighede­rne har godt styr på, hvilke grænser der skal være for nitrit i produktern­e.

– Så I forholder jer ikke selv til det som virksomhed?

– Vi holder os til myndig- hedernes fastsatte grænser inden for nitrit.

– Jeg har talt med flere eksperter, som vurderer, at vi ikke behøver at tilsætte nitrit af hygiejnisk­e årsager. Hvordan kan det være, at I så stadig tilsætter det?

– Det er vigtigt for os hele tiden at have fokus på produktsik­kerheden, så vi fuldstændi­gt fjerner risikoen for, at der kan være sygdomsfre­mkaldende bakterier i vores fødevarer ved at anvende nitrit.

– Til gengæld kan man så fremkalde kræft med det middel, I bruger til at fjerne andre sygdomme med?

– Det er der, vi læner os rigtigt meget op ad, hvad myndighede­rne rådgiver os til. Hvis de ændrer retningsli­njerne, følger vi selvfølgel­ig også dem.

– Der er ikke fastsat nogen nedre grænse for, hvornår nitrosamin­er fra nitrit kan være kræftfremk­aldende. Kunne det ikke være en grund til at stoppe med at bruge det?

– Som sagt læner vi os op ad de grænser, som myndighede­rne har sat.

 ??  ?? Anders Laursen er administre­rende direktør i pålægsgiga­nten 3- stjernet, der bruger nitrit i deres produkter.
Anders Laursen er administre­rende direktør i pålægsgiga­nten 3- stjernet, der bruger nitrit i deres produkter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark