Ekstra Bladet

Sygdom tærer på julebudget­tet

Mor og søn håber på pakke fra Dansk Folkehjælp

- FOTO: CLAUS BONNERUP PETER BRESEMANN FOTO: CLAUS BONNERUP FOTO: CLAUS BONNERUP

Anna Jensen, 33, Kolding, kæmper sig gennem en række sygdomme for trods alt at få en glædelig jul sammen med sin søn, Mathias, på otte år, som lider af kronisk forstoppel­se.

Hendes økonomi er ikke mindst trængt af udgifter til medicin. Derfor har hun søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp.

Har kroniske sygdomme

– Til medicin er der en egenbetali­ng, indtil man rammer et loft for kronisk syge. Jeg har forskellig­e kroniske lidelser, som kræver en del medicin. Dertil kommer kosttilsku­d, som der ikke er tilskud til, men faktisk er ordineret som medicin. Her er det bare om at betale, siger Anna Jensen, da Ekstra Bladet aflægger hende besøg i lejlighede­n i Skovparken.

– Går det beskedne overskud i hverdagen til tabletter?

– Ja, jeg kan hurtigt smide

Det kan være problemati­sk, når vi holder jul sammen med fætre og kusiner og snakker om, hvad de har fået

tusind kroner om måneden på den konto.

– Du er på ledighedsy­delse – hvad fejler du?

– Jeg har type 1- diabetes og en kronisk tarmsygdom, som til tider blusser op. Da jeg mangler nogle enzymer, får jeg ikke optaget al mad og vitaminer korrekt. Derfor har jeg haft forstadie til knogleskør­hed. Alene insu- lin er en større udgift.

– Stiller nogen dig i udsigt, at du igen kan blive kampdygtig til et job?

– Ikke fuldtids. Jeg er blevet bevilget fleksjob svarende til 12 timer om ugen, når jeg starter. Stress og pres påvirker min tilstand. Jeg kommer til at ligge på et lavtlønsni­veau.

– Hvad betyder julen for dig?

– Alt. Jeg elsker julen – der er ikke noget bedre. Jeg har ikke andet end gode minder fra min egen barndom. Det skal være en traditione­l jul, hvor tingene er, som de plejer at være.

– Der skal lidt ekstra til, hvis vi skal kunne holde en rigtig jul. Skal det være ekstra hyggeligt, kan det godt knibe lidt.

– Du får dagligdage­n til at løbe rundt?

– Ja, med lidt omtanke. Jeg går på tilbudsjag­t og giver ikke de største fødselsdag­sgaver.

– Alt taget i betragtnin­g kører det rimeligt. Det er vi nødt til at synes. – Er gaverne er et problem? – Det kan være rigtig svært at følge i forhold til, hvad andre måske får. Det kan være problemati­sk, når vi holder jul sammen med fætre og kusiner og snakker om, hvad de har fået.

Mathias husker bedst, da julemanden i fjor kom forbi.

– Jeg glæder mig, for så får man gaver, risalamand­e, flæskesteg, går rundt om juletræ og kommer ud at kælke, siger den otteårige, som har en ganske speciel interesse. Han spiller kornet.

Mathias kan trutte julemelodi­er på sit blæseinstr­ument efter noder!

bres@ eb.dk

 ??  ?? Otteårige Mathias spiller kornet efter noder. Sammen med sin mor, Anna Jensen, håber han at få en glædelig og traditione­l jul.
Otteårige Mathias spiller kornet efter noder. Sammen med sin mor, Anna Jensen, håber han at få en glædelig og traditione­l jul.
 ??  ?? – Jeg elsker julen. Der er ikke noget bedre. Det skal være en traditione­l jul, hvor tingene er, som de plejer at være, siger Anna Jensen.
– Jeg elsker julen. Der er ikke noget bedre. Det skal være en traditione­l jul, hvor tingene er, som de plejer at være, siger Anna Jensen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark