Ekstra Bladet

Skønhed skabt af

STØRSTE DIVAER

-

POLFOTO ’ Alt, hvad du ser, skylder jeg spaghetti’, lyder et berømt citat fra Italiens mest beundrede skuespille­r gennem tiderne.

Og der er bestemt masser at se på hos Sophia Loren med hendes fuldendte timeglas- figur, den store mund og de struttende bryster i en fristende kavalergan­g, men problemet er, at den napolitans­ke film- diva benægter, at hun nogen sinde har sagt det på den måde.

– Jeg tror, det, jeg sagde, var, at ’ alt det, jeg er, skylder jeg spaghetti’. Hvor vulgært, siger den nu 80årige legende i et interview i forbindels­e med udgivelsen af sine memoirer, ’ Yesterday, Today, Tomorrow’, som netop er udkommet.

En bog, der fortæller det om hendes liv, som Sophia Loren ønsker skal frem. Forinden havde hun brændt alle sine dagbøger, og heri stod ellers alle de interessan­te detaljer om møder og samtaler med diverse personer – vel sagtens også elskere og beundrere, men det er kun noget, vi gætter på.

– Jeg så mange ting i de bøger, som jeg ikke ønskede kom frem. Så jeg begyndte at rive siderne ud, en efter en. Og så tænkte jeg, ’disse bøger må ikke ligge og flyde den dag, jeg ikke er her længere’. Så jeg brændte dem. Alle sammen.

– Min bog er historien om mit liv som en historie. Du skriver om noget andet i en dagbog. Følelser, ikke facts. Måske ikke noget, der har med mit liv at gøre. Men ligegyldig­t hvad, hvorfor skulle jeg lægge alt frem, fortæller Sophia Loren i avisen The Telegraph.

17 dage i fængsel

Så bogen er uden de vilde og slibrige afsløringe­r, men vi lærer da, at Cary Grant og Peter Sellers var vildt forelskede i hende – og at Richard Burton skrev i et brev, at han elskede hende, men det var vist mest i venskabeli­g sammenhæng. Da de lavede film sammen i midten af 70’ erne, var den walisiske karakter- skuespille­r stadig helt knust over, at hans to ægteskaber med Elizabeth Taylor var gået i vasken.

Derimod fortæller Sophia Loren om en hård, møgfattig opvækst under krigen i en by uden for Napoli, om forvandlin­gen fra grim ælling til smuk svane, som sikrede hende placeringe­r i diverse skønhedsko­nkurrencer – og dermed også en fod indenfor i filmbranch­en.

Først i diverse biroller, siden som en stor- hædret diva i såvel Hollywood som i Europa – og selvfølgel­ig ikke mindst i hendes italienske hjemland, hvor hun ellers også i årevis blev forfulgt for skatte- myndighede­rne. Det kostede hende i 1982 en dom på en måneds fængsel. Hun slap ud efter 17 dage. Først i 2013 erkendte Højesteret, at dommen havde været uretfærdig, og hun blev renset for alle mistanker.

– Det tog en evighed med mistanken og så yderligere en evighed at har Sophia nu også småkræ at forkæle, når familien samles om hende.

Det foregår nu om dage uden Carlo Pontis medvirken. Han døde 94 år gammel i 2007 som følge af sin sukkersyge.

Striptease for Napoli

I 2009 blev hun spurgt, om hun kunne forestille sig at gifte sig igen. Hun er jo stadig en særdeles attraktiv kvinde. Men svaret lød:

– Aldrig. Det vil være umuligt at elske en anden.

Siden 2006 har hendes primære opholdsste­d været Geneve, men hun ejer også hjem i Rom og Napoli. Hun føler sig stadig som mere napolitane­r end italiener. Man kan nok tage ’ pigen ud af Napoli, men ikke Napoli ud af pigen’, som Sophia Loren kan tolkes i en omskrivnin­g af Helle Thorning- Schmidts forhold til den københavns­ke vestegn.

Og Sophia er som den danske statsminis­ter også fodbold- fan. Hun støtter Napolis hold, og i 2007 lovede hun, da holdet spillede i Serie B, at hun ville lave en striptease, hvis Napoli rykkede op i Serie A.

Holdet rykkede op i sidste spillerund­e, og dengang 72- årige Sophia opfyldte sit løfte ved samme år at optræde i ganske lidt tøj i den berømte Pirellikal­ender sammen med yngre kræfter som Penelope Cruz og Hillary Swank.

En dame, der bærer sin alder med absolut ynde, kan vi beundrende konstatere. Sophia Loren: ’ Yesterday. Today. Tomorrow’. 333 sider. Er udkommet. ( Simon & Schuster)

Jeg tror, det, jeg sagde, var, at ’alt det, jeg er, skylder jeg spaghetti’. Hvor vulgært I 1966 fik Sophia endelig sit længe nærede ønske om at blive ’en rigtig kone, have en familie, være normal’ opfyldt

FOTO: CORBIS/ SPLASH NEWS

 ??  ?? De her former skyldes spaghetti, hævder Sophia Loren.
De her former skyldes spaghetti, hævder Sophia Loren.
 ??  ?? Sophia Loren – en sand filmdiva. Billedet bruges også som cover- foto til hendes bog.
Sophia Loren – en sand filmdiva. Billedet bruges også som cover- foto til hendes bog.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark