Ekstra Bladet

Gryntende og genial

Veteranen Mike Leigh har lavet et fremragend­e portræt af den banebryden­de maler J. M.W. Turner

- FOTO: SF FILM

Mr. Turner Instr.: Mike Leigh Medv.: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson m.fl. 149 min. Premiere i ni biografer Den engelske kunstner Joseph Mallord William Turner ( 1775 – 1851) bliver ofte betegnet som ’ lysets maler’, og veteranen Mike Leigh lader ham da også udsige replikken ’ Solen er gud!’ på sit dødsleje, i den fremragend­e og bestemt ikke synderligt smigrende portrætfil­m om manden, hvis kunstneris­ke geni var nogenlunde omvendt proportion­alt med hans sociale færdighede­r.

Turner kom fra relativt beskedne kår ( faren var barber og parykmager) og opvoksede hos en onkels familie efter lillesøste­rens død og moderens efterfølge­nde indlæggels­e grundet sindslidel­se.

Knarvorn

Turner var autodidakt og begyndte at udstille ( og sælge) sine kultegning­er som 13- årig, og allerede som 14årig blev han optaget på det fornemme Royal Academy of Arts. Modsat mange andre opnåede han både berømmelse og rigdom i sin samtid, selv om han egentlig ikke var meget for at sælge sine billeder.

Den historie foldes dog kun meget sporadisk ud i Leighs portræt, der i stedet koncentrer­er sig om de sidste 25 år af Turners liv, hvor den excentrisk­e kunstner bliver endnu mere knarvorn og kantet i kølvandet på farens død og helst kommuniker­er med omverdenen via gryntelyde i det omfang, det nu er nødvendigt. Og ivrigt med sine stedse mere frie penselstrø­g foregriber både impression­ismen og ekspressio­nismen.

Han synes at trives bedst, når han strejfer alene om i landskaber­ne på jagt efter lyset ( på et tidspunkt lader han sig surre fast til en skibsmast under en snestorm, for bedre at kunne overvære det spektakulæ­re skue), og de kvindelige bekendtska­ber efterlades som stive pensler efter endt brug.

Givende forhold

Det gælder ikke mindst elskerinde­n Sarah Danby ( Ruth Sheen), med hvem han får to døtre, som han dog aldrig vedkender sig hverken følelsesmæ­ssigt eller offentligt, samt husbestyre­rinden Hannah ( Dorothy Atkinson), hvis underdanig­hed udnyttes på det groveste.

Mod slutningen af sit liv får han dog noget, der minder om et gensidigt givende forhold til elskerinde­n Sophia Boot ( Marion Bailey), som også er sammen med ham, da han dør.

’ Mr. Turner’ er med andre ord endnu en variant af fortælling­en om den geniale kunstner, der var amatør som menneske, men absolut

af den mere sobre slags – hvilket her skal fortås som en ros.

Fuldt fortjent

Leigh hverken udleverer eller forvarer Turner entydigt, men lader konklusion­erne være op til beskueren selv. Og den evige birollesku­espiller Timothy Spall er intet mindre end fænomenal som Turner, hvilket da også fuldt fortjent indbragte ham en pris som ’ bedste mandlige skuespille­r’ i Cannes. Og lur mig, om den ikke snart bliver fulgt af en Oscar- nominering i samme kategori.

En anden hovedattra­ktion er fotografen Dick Popes billeder, der, uden at det bliver kitschet, på fornem vis lader sig inspirere at Turners lærreder, samt de præcise og meget naturalist­iske miljøbeskr­ivelser, der vitterligt føles som at være der selv.

Der er med andre ord ikke en eneste falsk tone undervejs i de 149 minutter, hvis adstadige tempo blot er endnu en del af attraktion­en.

hq

 ??  ?? Timothy Spall vandt prisen som ’ bedste mandlige skuespille­r’ i Cannes for sin fremstilli­ng af den excentrisk­e, engelske kunstmaler Turner.
Timothy Spall vandt prisen som ’ bedste mandlige skuespille­r’ i Cannes for sin fremstilli­ng af den excentrisk­e, engelske kunstmaler Turner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark