Ekstra Bladet

Jeg aner intet om fodbold!

Arnesen og Elkjær hylder de danske roligans

-

specielt fed, ha ha, men jeg kan jo godt se, hvad de mener.

– Mange trækker nok lidt på smilebånde­t, og måske er jeg en nostalgisk klaphat, men det er da med en tåre i øjenkrogen, at vi nu mister et stykke dansk fodboldhis­torie, siger Claus Amondsen.

sloth@ eb.dk Det er de fleste journalist­ers våde drøm: At opfinde et ord, der bliver folkeeje og ender i de officielle ordbøger.

Det har Ekstra Bladets Pia Haabegaard prøvet. Da hun i sine – endnu – yngre dage var ansat på på BT, var det nemlig hende, der stod moder til ordet ’ roligan’.

– Hidtil havde man kun oplevet de der meget voldelige engelske hooligans. Pludselig kom danskerne og klædte sig ud med klaphatte og hvad ved jeg.

– Det var enormt sjovt at lave journalist­ik på dem, fordi de var helt anderledes end noget, man havde set før. Det var en positiv historie. Godt stof.

Ikke tjent en formue

– I forbindels­e med en af de store landskampe i 1980’ erne ( Danmark- Sovjetunio­nen 5. juni 1985, red.) havde en af mine kolleger været nede og lavet reportage ved Storkespri­ngvandet i København, hvor de danske fans tossede 29. maj 1985 står for mange som en af de sorteste dage i fodboldhis­torien overhovede­t. Forud for finalen i Mesterhold­enes Europa Cup mellem Liverpool og Juventus mistede 39, primært italienere, livet, da store masseslags­mål mellem de to holds fans fik en mur på Heysel Stadion i Bruxelles til at kollapse og en masse Juventusfa­ns blev trampet og mast ihjel.

Blot en uge senere, 5. juni 1985, viste Københavns rundt før kampen.

– Da min kollega sad og skrev sin artikel, stod jeg og hang over skulderen på hende. Så sagde jeg ’ kald dem roligans’, efter at have haft forskellig­e muligheder oppe at vende, siger Pia Haabegaard, der i modsætning til musikere, der laver et kæmpehit, langtfra har tjent formuer på sit hit.

– Vores chefredakt­ør var en rigtig nærigpind, så det endte med, at jeg – efter lang tids pres fra kollegerne – allernådig­st fik overrakt to flasker vin. Det er, hvad jeg har tjent på det.

Er du stolt af at have opfundet ordet ’ roligan’?

– Jeg synes, det er meget sjovt, men jeg går ikke rundt og er stolt. Jeg har jo lavet mange andre overskrift­er gennem tiden, som jeg er glad for.

– I øvrigt aner jeg intet om fodbold. Jeg har set en fodboldkam­p i hele mit liv. FCKBarcelo­na for fire år siden. Føj, det var fedt. Men ellers Idrætspark sig fra sin måske smukkeste side nogen sinde, da 45.600 rød- hvide tilskuere var vidner til en af de mest medrivende og velspilled­e kampe i dansk fodboldhis­torie. Sepp Pionteks mandskab besejrede Sovjetunio­nen med 4- 2 i den ultravigti­ge VM- kvalkamp.

Fredeligt svar

Danmark var ramt af storstrejk­e, så alle steder i København marcherede folk rundt med dåsebajere im-

FOTO: MADS WINTHER har jeg aldrig set en fodboldkam­p fra start til slut. Det ville kede mig, siger ’ roliganern­es moder’.

sloth

 ??  ??
 ??  ?? – Jeg har kun set én fodboldkam­p i hele mit liv, siger Ekstra Bladets Pia Haabegaard, der i 1985 opfandt ordet ’ roligan’.
– Jeg har kun set én fodboldkam­p i hele mit liv, siger Ekstra Bladets Pia Haabegaard, der i 1985 opfandt ordet ’ roligan’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark