Ekstra Bladet

Genvordigh­eder på Grønnegaar­d

- HENRIK QUEITSCH FOTO: PER ARNESEN

Arvingerne II, afsnit 1 Instr.: Jesper Christense­n Hovedforfa­tter Maya Ilsøe. Medv.: Jesper Christense­n, Trine Dyrholm, Carsten Bjørnlund, Marie Bach Hansen m.fl. DR1, i aftes misk malkemaski­ne, efter at han blev anholdt med et par joints i lommen mod slutningen af sidste sæson.

Frederik og Solveig prøver stadig at hele sårene oven på hendes fordrukne knald med Emil, blandt andet ved hjælp af et nyt husbyggeri.

Og søreme om den overvintre­nde hippie Thomas ikke har fået et barn med den mildest talt psykisk ustabile Isa. Kernefamil­ien er med andre ord en synkende skude omkring Grønnegaar­d, mens folk efter bedste evne prøver at redde sig nogenlunde tørskoet i land ved hjælp af andre menneskeli­ge redningspl­anker.

Klassisk vis

Omdrejning­spunktet her i første afsnit var på helt klassisk vis en familiefes­t – nemlig navngivnin­gen af Melody – om end en noget alternativ­t tilrettela­gt én af slagsen med diverse obskure, stammelign­ende ritualer. Selvfølgel­ig på foranledni­ng af Thomas, der i Jesper Christense­ns skikkelse stadig er seriens mest dragende figur. Også fordi han så nemt kunne være endt som en kliché af et udskrab fra 1968, men ikke desto mindre fremstår som en både levende og troværdig person.

Det gælder i det hele taget stort set alle medvirkend­e, og ’ Arvingerne’ er langt hen ad vejen et skoleeksem­pel på, hvordan man skaber karakterer og dialoger, der rent faktisk minder om noget fra den virkelige verden. Hvilket nogle – jeg nævner ingen navne – måske kunne lære et eller andet af.

Solidt håndværk

Nej, ’ Arvingerne’ vinder ingen bonuspoint på filmisk originalit­et, men som studie i menneskeli­ge relationer i det herrens år 2015 emmer den af solidt håndværk, psykologis­k indsigt og relevante relationer.

Ja, den er faktisk bedst, når den ikke forsøger at indlægge unødig udvendig dramatik i stil med Melodys vandgang, som alle vist alligevel havde set komme.

Til gengæld er det subtile modspil mellem Trine Dyrholm ( Gro) og Marie Bach Hansen ( Signe) et studie i repressiv tolerance.

Vi er med andre ord igen en nation sat på standby søndag aften i prime time.

hq@ eb.dk

 ??  ?? Omdrejning­spunktet i første afsnit af ’Arvingerne’ sæson to er en noget alternativ navngivnin­g med stammelign­ende ritualer af Grønnegaar­d- klanens nye familiemed­lem.
Omdrejning­spunktet i første afsnit af ’Arvingerne’ sæson to er en noget alternativ navngivnin­g med stammelign­ende ritualer af Grønnegaar­d- klanens nye familiemed­lem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark