Ekstra Bladet

- men ikke nøgen Raquel Welch fik især mænd til at spærre øjnene op, da hun optrådte i ’ menneskehe­dens første bikini’ i filmen ’ One Million Years B.C.’ fra 1966

-

Hun havde kun en replik i filmen.

’ Me Loana, you Tumak’, lød det fra dengang 26- årige Raquel Welch i filmen ’ One Million Years B. C.’ fra 1966 – en fantasi- film, der foregår for en million år siden og har såvel hulemænd som dinosaurer på rolleliste­n.

Det var lyrik på højde med ’ Me Tarzan, You Jane’, men det blev sagt i, hvad der er blevet beskrevet som ’ menneskehe­dens første bikini’, og da et stillbille­de af den langbenede Raquel Welch med flot kavalergan­g i dyreskinds- bikinien blev brugt som plakat til filmen, gjorde den hende på nul- kommafem til et sandt pinup- ikon.

Drømmepige­n for millioner af unge biografgæn­gere, og så sent som i 2011 placerede Time Maga- zine denne beklædning i Top 10 over ’de bedste bikinier i pop- kulturen’.

– Jeg var pludselig en ’ bigger than life’- person, før jeg var noget som helst i min egen verden, har Raquel Welch sagt om tiden, hvor hun røg på alle drengevære­lser og samtidig som nyskilt forsøgte at skabe en tilværelse i Hollywood for sig selv og sine to små børn.

– Da jeg kom til Hollywood, tænkte mange andre om mig, ’din stakkel, du har ingen bil, men to børn. Hvad er du besat af ?’. Men børnene fik mig til at være fokuseret. Jeg vidste ikke, om jeg havde gjort det rigtige ved at forlade Jim. Men jeg tænkte, ’det her må hellere virke, og jeg må virkelig hellere holde snuden i sporet og være forsigtig’.

Det lykkedes for hende.

Gammeldags pigebarn

Raquel Welch regnes stadig som en af film- verdenens største sexbomber, men mærkeligt nok har hun kun i Playboy optrådt nøgen offent- FOTO: CORBIS

PR FOTO ligt en gang – i 1995 – og i øvrigt behørigt dækket på de mest intime steder. – Hvad skyldes det? – Jeg er dybest set et gammeldags pigebarn. Derfor har jeg aldrig gjort det. Desuden kommer jeg fra en ordentlig familie. I stedet har du bare set mig i bikini. På en måde er det meget flatterend­e at blive kaldt sex- symbol, det hjælper dig til at få succes i branchen. Men kun til et punkt. Du sidder fast i det prædikat for altid, og folk kan ikke forestille sig, at du kan finde ud af noget som helst andet.

– Du har engang sagt, at ’ være et sexsymbol er som at være dømt’. Har du det stadig sådan?

– Ja. De prøveløsla­der mig af og til, men de bliver ved med at hente mig ind igen, siger Raquel Welch i et interview med et mexicansk magasin, Tortilla Soup.

Fire ægtemænd

Hun er født som Jo Raquel Tejada i 1940 i Chicago som ældste barn af en boliviansk far, der var fly- tekniker, og en amerikansk mor med britisk blod i årerne.

Som teenager vandt hun adskillige skønhedsko­nkurrencer, og som 19-

Raquel Welch regnes stadig som en af film-verdenens største sexbomber Mandeblade­t Playboy kårede hende til 70’ernes ’ mest attråede kvinde’

årig blev hun gravid første gang. Som konsekvens heraf giftede hun sig med barnets far, skole- kæresten Jim Welch.

Sønnen Damon blev født i 1959, og to år senere fik parret datteren Latana, inden ægteskabet gik itu i 1962. De blev endeligt skilt i 64.

Siden har hun haft tre yderligere ægteskaber. Den seneste ægtemand blev hun skilt fra i 2008, og hun har sagt, at det nu er slut med det der gifte- halløj.

Efter separation­en fra Jim Welch flyttede hun og børnene til Dallas, Texas, hvor hun tjente til dagen og vejen som model og cocktail- værtinde.

I 1963 rykkede hun til Los Angeles og begyndte at få små filmroller, og sammen med sin manager, Patrick Curtis, begyndte hun at lægge planer for, hvordan hun kunne blive sex- symbol.

Første skridt var at tage sin første mands efternavn, så hun undgik at blive kategorise­ret som en latina.

Indbringen­de forlig

Så nu var hun Raquel Welch, og gennembrud­det lod ikke vente på sig. Først slog hun igennem med science fiction- filmen ’ Fantastic Voyage’ i 1966, og samme år gentog hun kunststykk­et med ’ One Million Years B. C.’ med det mindeværdi­ge bikini- outfit.

Herefter kørte det. Western- filmen ’ Bandolero!’ med Dean Martin og James Stewart blev efterfulgt af ’ Lady in Cement’ med Frank Sinatra.

Hvert år donerer hun parykker til en værdi af en million dollar til American Cancer Society

Mandeblade­t Playboy kårede hende til 70’ ernes ’ mest attråede kvinde’, og hun fik sit eget tv- show, ’ Raquel’, hvor hun arbejdede sammen med Tom Jones og havde gæ-

 ??  ??
 ??  ?? Raquel Welch – sexbombe men aldrig helt nøgen i film og på billeder.
Ikke noget at sige
til, at Raquel Welch blev en ’ bigger than life’personligh­ed.
Raquel Welch – sexbombe men aldrig helt nøgen i film og på billeder. Ikke noget at sige til, at Raquel Welch blev en ’ bigger than life’personligh­ed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark