Ekstra Bladet

Den jyske trafik- mafiaboss

Han skabte motorveje i det yderste Jylland, og han står bag de største broprojekt­er i Danmark – og er glad for sit medlemskab af trafikmafi­aen

- EJDER AKBAL

Ifølge Gyldendals Store Danske defineres ordet ’ mafia’ som en kriminel organisati­on. En lille familie, der både kan drive lovlig og ulovlig virksomhed, hvor båndet mellem medlemmern­e vejer stærkere end noget andet. Derfor vakte det opsigt, da Enhedslist­ens Keld Albrechtse­n i 1986 udbrød følgende i Folketinge­t mod tre danske politikere:

– Det er jo de rene mafiametod­er!

Albrechtse­n tænkte her på den lille lukkede gruppe med trafikordf­ørerne Jens Risgaard Knudsen ( S), Svend Heiselberg ( V) og Kaj Ikast i centrum. Senere deltog Helge Mortensen ( S) også i den lille familie.

Over snaps og middag

Udbruddet kom i kølvandet på en stor politisk aftale om Storebælts­broen og en håndfuld motorveje i det golde Jylland. Albrechtse­n var rasende. Han følte, at trafikken i Nordjyllan­d langtfra havde behov for en motorvej, og så var han utilfreds med måden, forliget kom i hus på.

Trafikmafi­aen have nemlig indgået en aftale med de relevante parter uden om den siddende trafikmini­ster. De daværende trafikmini­stre, Arne Melchior og Frode Christense­n, var sat ud af spil, og i stedet ordnede mafiaen det hele over middag og snaps.

Selv om ordet mafia kan have en negativ betydning, fylder det Kaj Ikast med stor glæde og ære at høre betegnelse­n.

Kald os bare mafia

– Prøv at høre: Hvor mange kan sige, at de bliver husket på den måde? Det er en stor ære og cadeau til os fire, der holdt sammen i så mange år. Vi har fået gennemført rigtig mange ting, så de må gerne kalde os for mafia, siger Ikast til Ekstra Bladet.

Netop pressen har fyldt en stor del af Kaj Ikasts politiske liv. Alligevel har den tidligere mafiaboss kun kærlighed tilovers for journalist­er-

FOTO: JØRGEN SPERLING ne. Som da han i 1994 blev tildelt Ekstra Bladets nytårstors­k for sin Øresundsbr­o, hvortil han svarede:

– At blive ’ Årets Nytårstors­k’ er den største kompliment, jeg nogensinde har fået.

– Jeg har altid haft det godt med pressen. De har givet mig nogle øretæver, men de har også været gode ved mig. Da jeg byggede Storebælt, lagde pressen ikke skjul på noget. Heller ikke da jeg byggede Øresund eller motorvejen­e. Så jeg kan ikke klage. Pressen har været meget fair over for mig med usædvanlig­t mange ting, siger Ikast, der stadig står ved sine broer og motorveje.

Stolt over broerne

– Jeg er mest stolt over de to store broer, Storebælt og Øresund, men jeg er så sandelig også stolt af de motorveje, vi fik lavet i Jylland. Hvis vi ikke havde lavet dem, så havde vi ikke haft den trafik, som vi har i dag, siger Ikast.

Dengang var den jyske trafikmafi­a ofte i pressens søgelys. Utilfredsh­eden hos befolkning­en voksede. Men det var ifølge Ikast på grund af uvidenhed og ikke så meget andet.

– Der var ikke ligefrem roser til mig dengang. Folk vidste jo ikke rigtig, hvad det var. Det var ikke, fordi de var imod det, men de vidste ikke, om det ville ødelægge det gode miljø i byen. De var bange, og det forstod jeg godt.

Har det godt

I dag er Kaj Ikast gået på pension. Han bor i Gram med sin kone. Han er far til fire børn, og han har masser af ting at se til.

– Jeg er jo pensionist. Jeg har hus og sommerhus og en kone, så jeg har ingen problemer med at få tiden til at gå. Det er først nu, jeg kan se, hvad jeg egentlig fik udrettet. Det har været langt mere positivt at se på udefra, end det var, da jeg var inde i det, slutter mafiabosse­n.

eja@ eb.dk

FOTO: JENS DRESLING/ POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark