Ekstra Bladet

Et 80’er- fænomen - men på den gode måde

-

– Jeg forstår godt, roliganfor­eningen opløser sig selv, for det er jo en anakronism­e. Et 80’ er- fænomen.

– Da jeg ved den seneste landskamp i Parken så en ganske lille forsamling af roliganer komme marcherend­e i optog, tænkte jeg tanken: Det er næsten for sølle.

Morten Bruun har optrådt i stort set samtlige roller i og omkring det danske landshold, siden han som interraile­r fire dage før sin 19- års fødselsdag ramte Lyon en varm juniaften og på nærmeste hold så en EM- semifinale, hvor Preben Elkjær fik det sidste ord, da han høvlede bolden over det spanske mål i den afgørende straffespa­rkskonkurr­ence.

Seks år senere var han selv A- landsholds­spiller og i dag optræder han som ekspertkom­mentator, når Morten Olsens tropper spiller EM- kvalkampe på 6’ eren.

Hans indledende svada kan lyde barsk, men Morten Bruuns indtryk af begrebet ’ roligans’ er overvejend­e positivt ladet.

Det danske anarki

– Jeg vil under ingen omstændigh­eder lyde nedladende, for jeg er klart af den opfattelse, at det var en meget positiv bevægelse. Man kan mene om roliganbev­æ- gelsen, hvad man vil; men den var helt klart med til tegne et positivt billede af danskerne.

– Det var jo en kultur, der opstod på bagkant af slut- 70’ ernes og start- 80’ ernes frygtelige fodboldvol­d primært i England. Der kom den dér særligt danske, anarkistis­ke tilgang op, og man gik i den anden grøft ved at opføre sig på en måde, som nogle måske vil betegne som lalleglad.

– I unges øjne er det nok ikke cool at være roligan, men det var ikke en bevægelse, der var latterlig fra dag et, og der var noget jomfruelig­t over den glæde, som fandtes i forbindels­e med EM i 1984, siger Morten Bruun, som anerkender roliganern­es rolle og fredelige virkemidle­r i de seneste 28 år.

– Der er en tid for alt, også for klaphatten, men man skal ikke tage fra roliganern­e, at de har spillet en væsentlig rolle i nyere dansk fodboldkul­tur.

– Når der skal skrives en gravskrift over roliganbev­ægelsen, vil det væsentligs­te efter min opfattelse være, at roliganern­e i den grad stod fadder til en antivoldsb­ølge omkring fodboldkam­pe, og det kan de ikke roses nok for.

sloth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark