Ekstra Bladet

HELLES MAVEPLASKE­R

I STATSMINIS­TERENS PLAN om, at flygtninge eksempelvi­s skal rense strande, vil sende 3F’ere ud i arbejdsløs­hed, lyder frygten

-

Det vil koste jobbet for helt almindelig­e 3F’ere, hvis Helle Thorning- Schmidt får held til at føre et af slagnumren­e i sin nytårstale ud i livet.

For hvis statsminis­terens plan om, at flygtninge og indvandrer­e på kontanthjæ­lp eksempelvi­s skal rense landets strande, så vil det skubbe medlemmer af fagforenin­gen ud i arbejdsløs­hed.

Sådan lyder det fra 3F- formand, Per Christense­n.

– På den ene side går vi ind for rummelighe­d. Det er fedt, at folk får fodfæste på arbejdsmar­kedet; men vi synes, at det er rigtigt ærgerligt, at det samtidig betyder, at folk med almindelig ordi- nær beskæftige­lse som for eksempel at rense strande pludselig skal stille sig op i arbejdsløs­hedskøen. Det er ikke fair, siger 3F- formanden.

Nyttejob

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er det Thornings plan, at de pågældende flygtninge og indvandrer­e skal indgå i en ordning i stil med den, der allerede eksisterer for de såkaldte nyttejob.

Ideen med nyttejob er at få jobparate modtagere af kontanthjæ­lp ud at arbejde.

Der er tale om samfundsmæ­ssige opgaver på en offentlig arbejdspla­ds, og jobbet må ikke tage arbejde fra andre.

Men en undersøgel­se fra 3F fra sidste efterår viser, at fagforenin­gens medlemmer langtfra mener, at nyttejobbe­ne lever op til formålet.

Således svarer to ud af tre 3F’ere, at nyttejob faktisk tager arbejde fra almindelig­t ansatte.

Nok mener formand Per Christense­n, at det er fornuftigt af statsminis­teren at se ’ arbejdspla­dsen som omdrejning­spunktet for god integratio­n’. Men i lighed med sine medlemmer lægger han ikke skjul på sin bekymring ved Thornings plan.

Job bliver fortrængt

– Vores bekymring er, at man betegner det at rense strande eller reparere legepladse­r som b- job. Men det er ikke b- job. Det er rent faktisk noget, som til daglig bliver udført af helt almindelig­e 3F’ere, siger Per Christense­n.

3F’erne har da også noget at have deres bekymring i, FOTO: ANDERS BROHUS lyder det fra Mikkel Mailand, forsknings­leder ved Københavns Universite­t:

– Når man indfører nye arbejdsmar­kedspoliti­ske redskaber, er der ofte en risiko for, at der kan ske fortrængni­ng. Det vil sige, at ordinære job bliver fortrængt. Jeg har set en lang liste af jobbeskriv­elser over nyttejob, og i nogle tilfælde kan det diskuteres, om det ikke er arbejde, som bliver gennemført – eller kunne være gennemført – på ordinære vilkår, siger han.

Vores bekymring er, at man betegner det at rense strande eller reparere legepladse­r som b- job

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark