Ekstra Bladet

Sosser i strandkant­en er skeptiske

-

Helle Thorning- Schmidt vil sende flygtninge ud på standene for at knokle for føden.

Men hun har gjort regning uden vært. Tre borgmestre fra det strandkant­sdanmark, som skal tage imod flygtninge­ne, er nemlig skeptiske.

Birgit S. Hansen fra Frederiksh­avn Kommune, der huser skønne Skagen, frygter, at forslaget om at sende flygtninge i arbejde kun handler om at tale til danskernes indre svinehund.

Indre svinehund

– Vi skal altså først og fremmest finde en bolig til dem og få dem på plads. Hvis vi nu også skal til at finde job ude på strandene og andre steder, kræver det altså lige et lidt større arbejde, må jeg sige. Vi prøver jo at få de herboende i arbejde først, siger hun.

– Er det ikke en god ide, at de får et arbejde?

– Jo, men det kræver altså mere end bare lige. Og jeg vil også sige, at hvis det her bare skal appellere til en eller anden retfærdigh­edssans – at de skal lave noget for at få en ydelse – er det meget dansk. Hvis vi skal appellere til den der indre svinehund, så synes jeg, vi kan gøre det bedre, siger hun.

Fra Sønderborg gør den socialdemo­kratiske borgmester, Erik Lauritzen, opmærksom på, at Helle Thorning- Schmidt kan være på dybt vand – især i forhold til en modvillig fagbevægel­se.

– Det kan blive svært at finde arbejde til så mange mennesker. Vi har i forvejen nyttejobbe­re, vi skal finde noget til. Det kræver nogle aftaler med fagbevægel­sen. Det er vores store udfordring, siger han.

Let at holde tale

Endnu en strandkant­sborgmeste­r bakker op.

– Vi har haft svært ved at finde de nyttejob, fordi fagbevægel­sen siger stop. De siger jo, at det er konkurrenc­eforvriden­de at sende flygtninge ud på en strand, siger Mogens Gade ( V), borgmester i Jammerbugt Kommune.

– Det er jo fedt nok med de gode intentione­r, det har vi også selv opdaget. Det er bare lettere at holde en nytårstale end at sætte det i værk praktisk. Og det kræver noget friere forhold end dem, vi er stødt på indtil nu. Der tror jeg, at hun og hele samfundet har misforståe­t noget, hvis man tror, det bare handler om at sende nogen ud på en strand.

Det kan blive svært at finde arbejde til så mange mennesker

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark