Ekstra Bladet

Kræft er som russisk roulette

- SIMON T. SCHULTZ

De fleste, der bliver ramt af kræft, er bare uheldige.

Det er konklusion­en i en ny undersøgel­se, publiceret fra det respektere­de Johns Hopkins University i USA.

To tredjedele af alle kræfttilfæ­lde af forskellig­e typer skyldes tilfældige mutationer – og ikke arveanlæg eller farlige vaner som for eksempel rygning, fremgår det i rapporten.

Folk vil vide hvorfor

– Når nogle bliver ramt af cancer, så vil de øjeblikkel­igt vide hvorfor, siger kræftforsk­eren Bert Vogelstein på Johns Hopkins Universite­tets medicinske fakultet.

Vogelstein har gennemført undersøgel­serne sammen med biomatemat­ikeren Cristian Tomasetti.

– Man vil gerne tro, at der er en grund. Men i mange tilfælde er det ikke, fordi man har gjort noget forkert eller har været udsat for dårlige påvirkning­er fra omgivelser­ne.

Det er slet og ret, fordi de ramte personer har været uheldige. Det er at tabe i lotteriet, siger Vogelstein.

Rapporten har trukket forsider i Storbritan­nien og generelt fået stor omtale verden over.

Der er ingen garanti

Hos Kræftens Bekæmpelse i Danmark er de ikke overrasked­e over de nedslående resultater.

– Det, som er rigtigt, er jo, at man kan leve nok så sundt – her kan man jo tage et eksempel som Charlotte Bircow, som i hvert fald har haft en supersund livsstil, men alligevel får brystkræft – så der er ingen garanti. Du kan godt få en cancer alligevel, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Tidligere har det ifølge Cancer Research UK været kendt, at omkring 60 procent af alle kræfttilfæ­lde skyldes faktorer, der intet har at gøre med gener eller livsstil. Dette tal har Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse også kendt til. I den nye rapport, publiceret 1. januar, er tallet hævet til 65 procent.

– Om det er 60 procent eller 65 procent, så er den kedelige konklusion, at der ikke er nogen garanti. Omvendt så skal du jo ikke tro, at du bare kan ryge videre, fordi du øger din risiko ganske betragteli­gt, siger Iben Holten.

Vi kan gøre noget

En af de andre pointer i undersøgel­sen er, at kræftdiagn­osen skal stilles tidligere, så chancen for at blive helbredt kan forøges.

– Hvis man vil overleve det her, så handler det om at blive behandlet tidligt. Jo før du kommer i gang, jo bedre. Hvis man synes, at man har for eksempel meget ondt i maven, eller har modermærke­r, der er mistænkeli­ge, så gå til lægen med det, opfordrer Iben Holten og tilføjer:

– Det er en vigtig pointe, at folk ikke bare smider håndklædet i ringen, fordi de læser i Ekstra Bladet, at der er en undersøgel­se, der siger, at det er lige meget, om de ryger eller ej. Det er ikke lige meget. Vi kan gøre noget.

Hvis man vil overleve det her, så handler det om at blive behandlet tidligt Det er slet og ret, fordi de ramte personer har været uheldige. Det er at tabe i lotteriet

For overlæge Hans Storm betyder det, at rapporten konkludere­r, at 65 procent kræfttilfæ­lde skyldes ’sort uheld’, ikke det store.

– Det viser, hvad vi har vidst i ret mange år. Nemlig at vi ikke kender årsagen til cirka to tredjedele af cancerform­erne. Det er derfor, vi laver forskning. Jeg tror heller ikke, at deres forskning kan afvise, at det er muligt at finde årsagerne, siger Hans Storm, som er lægefaglig vicedirekt­ør ved Kræftens Bekæmpelse.

simon@ eb.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark