Ekstra Bladet

For nemt Vilde fanger i slidte arresthuse

Fængselsfo­rmand kræver politisk handling

- SUNE FISCHER FOTO: LENE ESTHAVE

Mens arresthuse­ne ældes, bliver klientelle­t tilsvarend­e hårdere.

En kombinatio­n, der langtfra er tilfredsst­illende, mener Kim Østerbye, formand for Fængselsfo­rbundet, hvor de danske fængselsbe­tjente er organisere­de.

– Der er langt fra arresthuse­t i tv- serien ’ Matador’ og så til arresten anno 2015, siger han.

Betjente overfaldet

Det understreg­es af to fangeflugt­er, begået inden for de seneste uger, hvor blandt andet en forvarings­dømt flygtede fra arresten i Tønder efter først at havde overfaldet de to betjente, der var på arbejde.

– Vi varetægtsf­ængsler mindre, ligesom vi sender så mange som overhovede­t mu- ligt ud i andre afsoningsf­ormer. Fodlænker, samfundstj­eneste og lignende. Det er fint, for vi ved, det virker, siger formanden.

– Men modsat betyder det også, at de, der sidder indespærre­t, er væsentligt hårdere, tilføjer han.

Tunge kriminelle

Her er der tale om bandemedle­mmer, tunge kriminelle, stofmisbru­gere og psykisk syge.

– Der er tale om fanger, der slet ikke burde sidde i de utidssvare­nde arresthuse, siger han.

Tilbage i 1999 fik den daværende regering lavet flere rapporter om Kriminalfo­rsorgen, der også inkludered­e beskrivels­er af forsorgens institutio­ner.

Efterfølge­nde blev der sat gang i byggeriet af først et og siden endnu et lukket fæng- sel, mens det gamle fængsel i Horsens blev lukket. Det gamle Vridsløsel­ille Statsfængs­el lukker til næste år.

– Men arresthuse­ne har man indtil videre ikke rørt ved. Der er gået 15 år, siden rapporten blev lavet. Tilsvarend­e er arresthuse­ne blevet ældre, og problemern­e er stadig lige aktuelle, siger fængselsfo­rmanden.

Rapporten anbefalede ellers, at arresthuse­ne burde være større og med mere tidssvaren­de sikkerhed. Men indtil videre er intet sket. Fraset nogle voldsomme flugter.

– Ud over nye bygninger drejer det sig om sikkerheds­procedurer, bedre uddannelse og mere personale, siger Kim Østerbye.

fish@ eb.dk

Læs leder på bagsiden og Ekstra

 ??  ?? Seneste flugt skete her fra arresten i Sønderborg nytårsafte­n, hvor to fanger truede sig ud.
Seneste flugt skete her fra arresten i Sønderborg nytårsafte­n, hvor to fanger truede sig ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark