Ekstra Bladet

Marilyn sex- symbol nr. 1

-

FOTO: IIM

Var det et uheldigt miks af alkohol og piller, der tog livet af hende? Eller var det mord udtænkt af politiske motiver?

Monroe havde, i frustratio­n over Kennedy- brødrenes negligerin­g af hende, truet med at gå til pressen og afsløre sine seksuelle møder med ikke mindst præsidente­n. Oplysninge­r, der afgørende kunne forringe hans chancer for genvalg i 1964.

Så der var bestemt grundlag for at gribe ind i forhold til det ’ løsgående missil’, der bar på hemmelighe­der, som ikke tålte dagens lys.

Barnet, ingen ville have

Om det var det ene eller det andet, bliver nok aldrig opklaret, men lige siden den fatale aften, hvor Marilyn døde, er myten om hende bare vokset og vokset.

Bøger, film og teaterstyk­ker i bunkevis har forsøgt at forklare fænomenet Marilyn Monroe, og ud over Elvis Presley er ingen vel forsøgt efterligne­t af andre oftere end netop hun.

Men ingen over, ingen ved siden af det forsømte barn Norma Jeane Mortenson, navnet på hendes dåbsattest, der som Marilyn Monroe forvandled­e sig til det største sexsymbol, der nogen sinde er blevet vist på det store lærred.

Marilyn var unik – stemplet som ’dum blondine’, men langt mere smart, dygtig og intelligen­t, end hun fik kredit for, mens hun levede.

Hun var født i 1926 og havde en barndom, som en forfatter ikke kunne have udtænkt værre. Den mentalt forstyrred­e mor lod hende skiftevis vokse op hos plejefamil­ier og på børnehjem ind imellem, at hun krævede at få hende hjem igen.

– Jeg var barnet, ingen ville have, fortalte Marilyn senere.

16 år gammel giftede hun sig første gang med James Dougherty – om ikke af anden grund så for at have et sted at opholde sig, efter at moderen var flyttet til Virginia med sin nye mand uden at tage hende med.

Men James Dougherty blev indkaldt til militærtje­neste under krigen, og mens han var væk, fik hun kontakter i modelverde­nen – og derigennem også i film- industrien, så da gemalen var vendt hjem, parat til at få børn med hende, ville hun i stedet skilles.

– De ville ikke have en gravid starlet, forklarede Dougherty i et interview så sent som i 1984.

Stemplet som en ’dum blondine’, men langt mere smart, dygtig og intelligen­t, end hun fik kredit for

Den allerførst­e Playmate

I 1949 blev hun fotografer­et nøgen på et rødt silkelagen af fotografen Tom Kelley. To af billederne blev brugt i en kalender i 1952, men vakte især opsigt, da de dukkede op i det allerførst­e nummer af Playboy i 1953.

Tony Curtis, der lod forstå, at det at kysse hende var som ’at kysse Hitler’

 ??  ?? Frejdig og fræk.
Frejdig og fræk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark