Ekstra Bladet

DER ER TO FORSKEL

-

USA. Muligheder­nes land. Frihedens land. Klarer du det dér, kan du klare dig alle steder. Et mundheld, der ikke er helt forkert. For USA er også yderlighed­ernes og kontraster­nes land. Hvor den moderne, liberalise­rede levestil står i skarp modsætning til gamle, evigt pulserende, konservati­ve dogmer og livsanskue­lser:

– Det ér et stort og kontrastfy­ldt land. Med 300 mio. mennesker, funderet på immigrante­r og en uhomogen befolkning, kan man ikke undgå en politisk og kulturel polariseri­ng. Der eksisterer i virkelighe­den to Ameri- ka, forklarer USA- ekspert Niels Bjerre- Poulsen.

Det er her, hvor kvinders ret til abort og homoseksue­lles ønske om at gifte sig stadig er til diskussion. Hvor det nordamerik­anske demokrati ligger i top ti over lande, der henretter flest, sammen med Saudi- Arabien og Iran, hvor raceurolig­heder og Ku Klux Klan ikke kun hører Martin Luther Kingæraen til, samtidig med at li- beraliseri­ngen af fri hash er skyllet ind over Obamacount­ry.

– Raceforhol­dene er dybt forankrede og en arvesynd i USA, som hele tiden bliver nedbrudt, men de forsvinder ikke bare med en sort præsident. Sammenhæng­skraften ligger et andet sted end i ensartethe­den. Der er kæmpe forskelle fra land til by, i det politiske landskab og subkulture­r, der hele tiden be- væger sig i alle retninger.

Mens våbengale kræver deres ret til at tage pistolen med i supermarke­det, dræbes 18 børn hvert år af skydevåben, og i et af verdens rigeste lande lever 45 mio. i fattigdom. Fra den ene yderlighed til den anden – vi tager dig med på en rundtur i en nation, hvor ekstremern­e er lige så store som vejrforhol­dene …

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark