Ekstra Bladet

New Zealands ukendte hjørne

Tag skridtet længere end Milford Sound i Fiordland, og opdag den endnu mere rå postkort- natur i det dyrerige og isolerede Doubtful Sound

- ANDERS SANDFÆR LYSHOLM

Okay, alle sammen, nu lukker kaptajnen ned for skibets generator. Og så skal vi til mit personlige favorittid­spunkt på den her tur, runger det fra naturvejle­deren Neil Robertson.

Han står midt på det grå skibsdæk med et vejrbidt ansigt, en kikkert om halsen og en hånd i lommen. Den højre hånd holder om mikrofonen.

– Og så er der tre regler, der gælder de næste ti minutter, fortsætter han.

– Ingen snak, ingen kamera, og ingen går rundt på dækket. Hvert skridt på dækket larmer ekstremt meget, når først der er helt stille. Okay? frem. Lyde, som normalt forsvinder i småsnak og kameraers insisteren­de klik.

Stille fuglekvidd­er og en svag rislende lyd fra et vandfald et sted i den newzealand­ske regnskov på bjergsider­ne byder ind i tomrummet.

Nogle kigger med store øjne, andre lukker dem og suger indtrykken­e til sig.

Dybe fjorde i vest

Fiordland på New Zealands sydø er et must for det fleste, der kører rundt i New Zealands varierede landskab.

Som krogede fingre rækker fjordene ind i vestlandet fra Det Tasmanske Hav.

Her ligger den store Fiordland National Park. Den største af de 14 newzealand­ske nationalpa­rker. Et område, som er skåret af gletsjerne­s kolossale kræfter, og som i dag tiltrækker turister i tusindvis med sit rige dyreliv, alsidige vegetation og betagende fjorde.

Når turisterne rammer Fiordland, vælger langt de fleste at følge den 119 km lange hovedvej nordpå, fra Te Anau til Milford Sound.

Her kommer over én million naturhungr­ende turister om året.

Men søger du i stedet mod syd og den søvnige by Manapouri, åbner der sig en mulighed for at opleve en mere uspoleret del af Fiordland.

Doubtful Sound er kun tilgængeli­g med en organisere­t tur. Og med en fjordlængd­e, som er tre gange længere end Milford Sound, et areal som er ti gange større, sammenhold­t med et langt mindre antal turister, er alle pa- rametrene til stede for en ganske særlig naturoplev­else.

Delfiner i kølvandet

Tilbage på dækket begynder nogle turister at kigge nervøst over mod naturvejle­deren.

Hvor lang tid varer ti minutters total stilhed egentlig, spørger de sikkert sig selv. Han lader sig dog ikke distrahere.

Først da to intetanend­e japanske turister kommer listende hen ad jerndækket langs styrhuset, vågner Niel op. Deres små skridt på dækket brager igennem stilheden.

Han prøver først med en pegefinger foran munden. Så forsøger han sig mere insisteren­de med at bevæge hånden i bløde horisontal­e bevægelser mod dækket.

Neil bryder stilheden.

– Det er det her, som gør stedet så specielt. Her kan man opleve et øjebliks rå natur, siger han og starter kort efter motoren op igen.

Navigator fortsætter sin vej igennem Doubtful Sound.

Sæler i regnskoven

Omgivelser­ne kan ved første øjekast nemt forveksles med de norske fjorde. Stejle bjerge rejser sig over 1500 meter og indrammer fjorden.

Men noget er alligevel helt anderledes. På bjergsider­ne vokser tæt og frodig regnskovsb­evoksning.

Kun småsnak mellem turisterne, kameralyde, motorens summen og en enlig forbipasse­rende fiskerjoll­e forstyrrer oplevelsen af den unikke natur.

Midt på eftermidda­gen anker Navigator op i en lille

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark