Ekstra Bladet

JAMMERLIG JAMMERLIG TAL- KRIG TAL- KRIG UDEN UDEN VINDER VINDER Helle Thornming-Schmidt:

-

Lars Løkke Rasmussen: Det første kæmpe- opgør mellem valgkampen­s to hovedskikk­elser, Helle ThorningSc­hmidt og Lars Løkke Rasmussen endte næsten uafgjort i en sky af milliarder og procenter, som ingen kunne følge med i. Løkke vandt med et mulehår – især fordi han aldrig fik lov at tale ud. Thorning afbrød ham konstant.

Samlet set var det et af de mest rædselsful­de opgør mellem en statsminis­ter og opposition­sleder i nyere tid. En endeløs tal- diskussion især om emner, hvor de i forvejen ikke står alt for langt fra hinanden, og fordi de brugte det meste af tiden på at bombardere hinanden med tal og beregninge­r, som ikke en eneste vælger har mulighed for at konstatere sandheden i.

Gassen gik af

Debatten startede med, at ordstyrer Poul Erik Skammelsen bad de to statsminis­ter- kandidater give et løfte til vælgerne. Det er jo noget af en udfordring.

Thorning lød, som om hun var den, der havde forberedt sig bedst på det spørgsmål. Hun svarede: styr på økonomien, mere velfærd og flere jobs. Det klang hult.

Løkke lovede flere job til danskere, at det skal kunne betale sig at arbejde, samt at vi skal passe på velfærdssa­mfundet.

Da vi havde hørt de svar, var gassen gået af debatten.

Begge holdt sig til den slagne landevej og alt det, vi ved i forvejen. Man savnede næsten Uffe Elbæk til at bringe lidt kaos i menuen.

Men derefter fortsatte det så med faste temaer.

Hang i luften

Spørgsmål og svar hang i luften, alle afbrød hinanden, man kom aldrig til bunds i noget, og da debatten var færdig, sad folk med flere spørgsmål end svar. Vinderne af den debat var de partileder­e, som ikke deltog.

Det var en helt igennem umulig debat mellem de to statsmini- sterkandid­ater, der havde forberedt sig så meget, at enhver form for impulsivit­et, overskud, sjove indskud eller personlige overvejels­er var væk – det hele blottet for humor, nye idéer, stærke visioner eller andet end det, vi har hørt i forvejen.

Eneste oplivende moment var en mand med en lyserød paraply, der hoppede rundt i støvregnen ude foran TV2’s studie på Slotsplads­en i København.

Thorning havde valgt den ekstremt aggressive stil i debatten. Det vil hendes vælgere have – og den rolle udfyldte hun fint. Hun afbrød stort set Løkke, hver eneste gang han havde sagt tre sætninger, og kørte hårde parader omkring dagpenge, integratio­n, troværdigh­ed og andet. Hvis Løkke havde anvendt samme form, var det endt i slagsmål.

Men Helle sagde intet, vi ikke har hørt 500 gange tidligere. Løkke havde helle ikke meget nyt at byde på, men holdt sig trods alt til noget mere substans og forsøgte at kæmpe sig igennem afbrydelse­r og bratte opbremsnin­ger. Utroligt, at hans temperamen­t kunne holde til det. Han får en stjerne mere end Thorning – alene fordi han blev afbrudt 100 gange mere end hende.

Vinderne af den debat var de partileder­e, som ikke deltog

FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN

 ??  ?? Det først topmøde mellem Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt endte tæt på uafgjort.
Det først topmøde mellem Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt endte tæt på uafgjort.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark