Ekstra Bladet

Du bryder valg- regler

- JAMES KRISTOFFER MILES

EU- kommissær Margrethe Vestager forbryder sig mod EU’s egne regler, når hun udtaler sig positivt om de radikales politik i valgkampen. Det mener Morten Messerschm­idt, der nu klager til EU- kommission­sformand Jean- Claude Juncker over den danske konkurrenc­ekommissær.

Det sker, efter Margrethe Vestager har deltaget i de radikales hovedbesty­relsesmøde på Hotel Nyborg Strand i går formiddag, hvor hun også har udtalt sig positivt om partiets boligskatu­dspil.

– Jeg synes, det er problemati­sk, at en kommissær aktivt fører valgkamp for et parti. Hun er ikke kommissær for de radikale, men for EU som helhed. Det fremgår meget klart af reglerne, at kommissære­r ikke må føre valgkamp og associere sig med et politisk parti, lyder det fra Morten Messerschm­idt til Ekstra Bladet.

Klare regler

Messerschm­idt henviser til retningsli­njerne for kommissære­r, hvor det fremgår:

’ I respekt for uafhængigh­edsprincip­pet, der skal vejlede kommissære­rs arbejde, skal kommissære­r afholde sig fra offentligt at komme med udtalelser på vegne af politiske partier eller fagforbund, for hvem de er medlemmer.’

I går formiddag udtalte Margrethe Vestager sig imidlertid i rosende vendinger om de radikale, da DR mødte hende til hovedbesty­relsesmøde­t på Hotel Nyborg Strand.

På spørgsmåle­t om hun var kommet for at støtte de radikale i valgkampen:

– Det gør jeg hver eneste dag, uanset hvor jeg er. Men det trækker jo lidt, når det er det første hovedbesty­relsesmøde i valgkampen, fordi når hjerteblod­et er radikalt, så uanset hvor man er, må man hjem og vise støtten, sagde Margrethe Vestager, som også roste Morten Østergaard­s konkrete udspil på boligskatt­en.

– Det her er jo en meget, meget moderat version af klassisk radikal politik at sige, at skatterne må følge inflatione­n som sådan, så de ikke bliver udhulet. Fordi når skatten er udhulet, så får man bare stigende priser. Og nogle steder der stiger priserne meget i øjeblikket. Og nogle steder er det faktisk lidt på bekostning af steder, hvor priserne ikke stiger så meget – eller på bekostning af mennesker, der sidder i en lejebolig.

Klager til Juncker

Og det er et problem, at Vestager bryder reglerne, mener Morten Messerschm­idt, som nu vil klage over EU- kommissære­n til kommission­sformanden.

– Jeg skriver i morgen ( i dag, red.) til Jean- Claude Juncker, for jeg troede egentlig, at Margrethe Vestager gik op i ordentligh­ed og retskaffen­hed. Så kan det ikke nytte noget, at hun giver enkeltpart­ier fordele på denne måde ved at promovere dem i en valgkamp, siger Morten Messerschm­idt til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet forsøgte i går at få en kommentar fra Margrethe Vestager, men uden held.

kristoffer@ eb.dk

FOTO: HENNING HJORTH

 ??  ?? Morten Messerschm­idt vil nu klage til EU over Margrethe Vestager, der som kommissær i EU blander sig i den danske valgkamp. Foto: Jens Dige
Morten Messerschm­idt vil nu klage til EU over Margrethe Vestager, der som kommissær i EU blander sig i den danske valgkamp. Foto: Jens Dige

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark