Ekstra Bladet

Skandalefi­rma skal levere feltration­er

Forsvaret har valgt en engelsk leverandør, der var involveret i hestekødss­kandalen i 2013 HELT TIL HEST:

- THOMAS GÖSTA SVENSSON CHRISTIAN KLOSTER FOTO: CARSTEN ANDREASEN/ POLFOTO

Den engelske fødevaregi­gant Vestey Foods blev i 2013 knaldet for at sælge oksekød med hestekød i til briterne.

Nu har selvsamme firma indgået en aftale med Forsvaret om fremover at skulle levere mad til de feltration­er, som tusindvis af danske soldater skal sætte tænderne i. Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre, efter Forsvaret fredag meldte ud, at Vestey Foods havde vundet et udbud om leverancer­ne af en række af hovedmålti­derne til feltration­erne.

Mangemilli­ardær

Vestey Foods, der ejes af mange- millardære­n Lord Vestey, skal således blandt andet bespise de danske jenser med klassiske oksekødsre­tter som chili con carne, kødboller med spaghetti og pasta bolognese.

I foråret 2013 kom det ellers frem, at Vestey Foods havde solgt hakket oksekød og halalkød, der indeholdt mere end en procent hestekød, til cateringfi­rmaet Sodexo, som blandt andet leverer mad til skoler, plejehjem og fængsler. Det skabte massive overskrift­er i de engelske medier, og Sodexo måtte trække alle retter med oksekød tilbage fra markedet.

Problemati­sk

I Folketinge­t bliver budskabet om, at Forsvarsmi­nisteriets Materiel- og Indkøbssty­relse har valgt Vestey Foods modtaget med stor skepsis:

– Det er problemati­sk, at man vælger et firma, som man ved tidligere har været involveret i en sådan skandale, siger Enhedslist­ens fødevareor­dfører Per Clausen.

– Så når nu valget er overstået, må vi have rejst spørgsmål over for de relevante ministre om, hvorvidt man har kendt til firmaets forhistori­e, og hvis man har, hvad man har gjort for at sikre sig, at de ikke bliver involveret i en lignende skandale igen, siger han.

Etiske krav

Hos Dansk Folkeparti håber man, at den danske stat har stillet en række krav til Vestey Foods, inden de blev valgt:

– Jeg håber så sandelig, at når vi som stat har har valgt sådan en samarbejds­partner, at der så er blevet stillet en række etiske krav, så det ikke kun handler om pris, siger fødevareor­dfører René Christense­n.

– Og jeg forventer også, at vi fra dansk side har gjort det meget tydeligt over for dem, at vi ikke accepterer en sådan skandale igen. Vi skal jo ikke handle med svindlere, siger han.

Vestey Foods vil efter planen starte med at bespise de danske soldater efter sommeren 2015.

tgs@ eb.dk; christian. kloster@ eb.dk

 ??  ?? Danske jenser skal fremover have mad fra et stort engelske firma, der tidligere er blevet knaldet for at sælge oksekød, der også indeholdt hestekød.
Danske jenser skal fremover have mad fra et stort engelske firma, der tidligere er blevet knaldet for at sælge oksekød, der også indeholdt hestekød.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark