Ekstra Bladet

SKRÆK- EKSEMPEL

- FOTO: JENS DRESLING

Helle Thorning ( S) praler af, at regeringen har skabt mere end 40.000 jobs i den private sektor.

Sludder, lyder det fra Venstre. Der er kun kommet 700 flere danskere i arbejde.

Vrøvl, råber arbejdsgiv­erne. Under Thorning er antallet af beskæftige­de danskere faldet med 6500. Jobbene er gået til udlændinge. FORVIRRET? Ja, mon ikke. Dette job- slagsmål er et skrækeksem­pel på, hvordan politikere og organisati­onsfolk jonglerer med statistikk­erne efter forgodtbef­indende og taler hen over hovedet på befolkning­en. Det er politik, når det er værst.

Det er uden for enhver tvivl, at der er kommet flere arbejdspla­dser i erhvervsli­vet de seneste fire år. Men det er også en kendsgerni­ng, at mange af dem er blevet besat af udlændinge – fortrinsvi­s østeuropæe­re. DET KAN MAN så prise eller begræde – alt efter politisk anskuelse. Men arbejdsgiv­erne kan ikke løbe fra, at løndumping er en væsentlig – måske den væsentligs­te – årsag til, at polakker eller baltere udkonkurre­rer dansk arbejdskra­ft.

I Danmark ligger mindsteløn­nen – aftalt af arbejdsmar­kedets parter – på omkring 110 kroner i timen. I Polen er der kun garanti for 20 kroner!

Mindsteløn­nen er ikke lovbestemt, men mere end 80 procent af danske lønmodtage­re er dækket af overenskom­staftaler. ARBEJDSGIV­ERBOSSEN Jørn Neergaard Larsen – og Venstre – bruger selvfølgel­ig job- slagsmålet til at advokere for, at den enkelte lediges økonomiske gevinst ved at tage et job øges.

Ikke ved at forhøje mindsteløn­nen, nej uha, men ved at sænke ydelserne, så forskellen mellem understøtt­else – typisk dagpenge og kontanthjæ­lp – og mindsteløn­nen bliver mere markant. MAN KUNNE OGSÅ gå en anden vej for at sikre flere danske jobs til danske hænder. Nemlig forbyde løndumping og kræve, at arbejdskra­ft udefra skal betales efter danske overenskom­ster og ikke efter, hvad stråmænd finder på at tilbyde.

Dansk Arbejdsgiv­erforening har altid talt rosende om den danske model med et overenskom­stregulere­t arbejdsmar­ked. At det ikke kun er ord, kan de nu bevise med handling.

Dumping af løn er en væsentlig årsag til problemern­e

 ??  ?? Arbejdsgiv­erboss Neergaard Larsen jonglerer med tallene.
Arbejdsgiv­erboss Neergaard Larsen jonglerer med tallene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark