Ekstra Bladet

Ienternes sikkerhed

Sygeplejer­sker, der oplever en hverdag med for højt tempo

-

når Jonas Ørting skal ind til de første patienter med med morgenmad.

Der ryger også lige et glas på gulvet, da der rykkes rundt på et bord inde på stuen, men det er noget, han er vant til.

De næste ti år kan Jonas Ørting og hans kollegaer blot vente på, at regionen tilpasser de fysiske rammer til den virkelighe­d, som sundhedssy­stemet kræver i dag. Bispebjerg Hospital bliver nemlig ombygget.

Fejl i medicineri­ngen

Selv om der er mindre personale på afdelingen lørdag formiddag, så er pladsen stadig trang, når der skal opmåles piller i medicinrum­met.

– Rigtig mange fejl i sundhedsvæ­senet bliver begået i forbindels­e med medicinhån­dtering. Så jeg har rigtig tit de tanker liggende i baghovedet. Jeg skal jo sørge for at det er den rigtig mand, der får den rigtige pille på det rigtig tidspunkt, siger Jonas Ørting.

Ikke min skyld

Selv om han de seneste mange år har oplevet, at han skal løbere hurtigere og hurtigere, så tager Jonas ikke længere stressen med hjem i privaten.

– Det er nok ikke en udvikling, jeg specielt stolt af. Men jeg er blevet bedre til at trække lidt på skuldrene, når jeg går hjem, hvis min patient havde en lortedag, fordi jeg ikke havde ordentligt tid til at tage mig af dem. Det er i sidste ende ikke min skyld, for jeg gjorde det bedste, jeg kunne med de ressourcer, jeg havde fra systemets side. – Vi er godt klar, at der er travlt på sygehusene, det tror jeg såmænd, der er på rigtig mange arbejdspla­dser. Derfor er det også vigtigt, at sygehusene tager hånd om de udfordring­er, der er, og især tager hånd om de afdelinger, der føler sig presset, siger Danske Regioners formand for sundhedsud­valget, Ulla Astman, til Ekstra Bladet. – Vi har fulgt en sygeplejer­ske, Jonas Ørting, som siger ’at der bliver kortere og kortere mellem de dage, hvor han mener, han udfører et godt stykke arbejde, fordi han bliver presset af systemet’. Kan det være rigtigt? – Jamen her er svaret jo, at man skal gå ind som ledelse og tage hånd om de udfordring­er og være med til at tage drøftelsen med personalet i forhold til, hvad vi skal nå, og hvad vi kan nå, når der for eksempel er overbelægn­ing på en afdeling, så man som sygeplejer­sker ikke skal tro, at man skal nå hele paletten og skal stå og lave svære prioriteri­nger i en presset situation.

Vigtigt med dialog

Det er vigtigt, at ledelsen går ind i en dialog med medarbejde­rne, så man kan undgå at sådan en situation skaber frustratio­n og stress. – Det er jo ikke kun i enkelte tilfælde, at sygeplejer­skerne føler sig stresset. Det er oftere og oftere. Er det ikke jeres ansvar i sidste ende, da det jo er jer, der sidder på pengekasse­n? – Jo, vi har selvfølgel­ig det sidste ansvar, og derfor er

Vores medarbejde­re på sygehusene udfører en enorm høj kvalitet.

– Jonas Ørting siger, at han får mindre og mindre tid til at tale med patientern­e og hjælpe dem igennem deres sygdomsfor­løb. Det er vel jeres ansvar, at der er tid til patientern­e, når de bliver indlagt på hospitaler­ne?

Jo bestemt, og hvert år bli– ver der indlagt mere end en million patienter på vores sygehuse, og derfor kan vi ikke undgå, at der er pres. Men omvendt kan vi jo også sige, at når vi kigger på patientund­ersøgelser, så er danske patienter jo blandt de mest tilfredse, og det skyldes, at vores medarbejde­re på sygehusene udfører en enorm høj kvalitet.

Derfor skal vi så selvfølgel­ig også kigge på, når der kommer kritiske rapporter fra arbejdstil­synet, så vi kan passe på vores medarbejde­re.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark