Ekstra Bladet

Lars Mikkelsen: Lars Mikkelsen: Banken Banken er ikke er ikke min ven min ven

UFORBEDERL­IG SOCIALIST: Lars UFORBEDERL­IG SOCIALIST: Lars Mikkelsen kaster ikke om sig med Mikkelsen kaster ikke om sig med penge, han ikke har. Den populære penge, han ikke har. Den populære skuespille­r får åndenød af gæld skuespille­r får åndenød af gæld

- HELLE KASTHOLM HANSEN

Lars Mikkelsens hatte holder i et år. I modsætning til Strindberg, som han spiller på Grønnegård­steatret fra 18. juli, er Mikkelsen ikke ekstravaga­nt. Lige nu er Lars Mikkelsen ved at lægge sidste hånd på rollen som Strindberg i Grønnegård­steatrets udgave af ’ Tribaderne­s nat’, og han elsker ’ at være kommet hjem’, for på det seneste er der gået meget tid ude – hvor ikke mindst hans indtræden i ’ House of Cards’ har vakt opsigt.

– Det er skønt at have fået hul på det udenlandsk­e jobmarked, men det er ikke noget, jeg bliver millionær af – i hvert fald ikke endnu – for man starter fra bunden på lønskalaen, når man er ny, griner Lars Mikkelsen.

Pt. ser han frem til 9/ 11- filmen ’ The 11th’, hvor han og flere andre danskere skal spille sammen med Uma Thurman, og der er også andre ting på bedding – gode ting, som bare ikke kan meldes ud endnu, men Mikkelsen siger ikke ’ ja’ til hvad som helst.

– Jeg læser manuskript­erne grundigt igennem, og jeg siger ikke ’ ja tak’, med mindre der er noget i dem. Jeg er heldigvis i en situation, hvor jeg ikke behøver at tage et job, fordi der skal være til huslejen. Økonomisk har jeg sikret mig en buffer, så jeg kan tåle at gå en måned eller to og tænke mig om. Når

man som jeg er en uforbederl­ig socialist, bliver der hverken indkøbt sommerhus eller lystgård. Den slags kræver konstante indtægter, og så kan man blive tvunget til at lave ting, man ikke har lyst til, fortæller han og erkender dog:

Bank- bullshit

– Alligevel sidder jeg om søndagen med Politiken og læser boligannon­cer og drømmer, at jeg har råd til at købe et af de store ’ godser’. Det lyder måske paradoksal­t, men bagefter er jeg glad for, at det bare er en drøm. For dyre huskøb betyder altid lån i banken, og selv om jeg har

flinke bankkontak­ter, så er banken ikke min ven.

– Hverken den forrige – og slet ikke den nuværende – regering har eller vil få held til at ’sælge’ mig den overbevisn­ing, at jeg ikke behøver at være en del af et fagligt fællesskab, fordi arbejdsgiv­eren og banken er mine venner. Det er noget bullshit, som mange mennesker des- værre har ladet sig fange i.

– I Danmark har vi kæmpet i generation­er for at opbygge det, man kalder den danske model med forholdet mellem fagbevægel­se, arbejdsgiv­er og stat, men alt det sælger nyliberali­smen ud af. Det bliver virkelig ’ interessan­t’ at se, hvordan forholdene ser ud om bare 10- 15 år. Jeg tænker i fællesskab og vil gerne dele med andre, og hvis jeg skal bruge et sommerhus, kan jeg leje et i Skuespille­rforbundet, hvor man bliver skrevet op og tildelt huse efter tur. Eller vi kan besøge nogle af alle vennerne.

– Det bringer os ikke i lom- men på bankerne. Store lån i banken ville give mig åndenød. Jeg er så gammeldags skruet sammen, at jeg aldrig bruger penge, før jeg har dem. Og heldigvis er min kone og jeg nogenlunde enige om de ting, men vi diskuterer det da fra tid til anden, smiler Mikkelsen.

Fornuft i pengesager

Jeg er heldigvis i en situation, hvor jeg ikke behøver at tage et job

Og man må gå ud fra, at det som oftest lykkes for skuespille­rparret Anette Støvelbæk og Lars Mikkelsen at komme overens, for de har da fejret sølvbryllu­p, og den andelslejl­ighed, de bor i på Vesterbro, har de ejet i en menneskeal­der.

 ?? FOTO: JAN UNGER ?? Fornuftig
FOTO: JAN UNGER Fornuftig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark