Ekstra Bladet

Derfor bliver du syg i din ferie

Mange oplever at skrante, netop som de har fået ferie – Det er skideirrit­erende, siger professor, og kommer med gode råd

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@ eb.dk

Endelig har du fået ferie. Måske har du ventet på at tjekke ud fra jobbet den sidste måned – og nu kan du lægge dig til rette i strandstol­en med en kølig pils.

Men så rammer forkølelse­n dig, og du bliver træt og uoplagt i hele kroppen. Lyder det velkendt?

Ekstra Bladet har talt med professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for immunologi og mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, der fortæller, hvorfor man bliver syg, netop som ferien går i gang.

Stressede

– Det, der typisk sker, er, at når vi er stressede f. eks. op til en ferie, fordi vi har en masse ting, vi skal have afsluttet, så sætter vi ikke os selv højest. Selv hvis vi er småsyge, registrere­r vi det egentlig ikke. Vi koncentrer­er os om at få vores arbejde færdigt, så vi kan komme på ferie, siger Jan Pravsgaard Christense­n.

Forkølelse­ssår

I den periode, hvor vi er lidt stressede, kan immunsyste­met godt holde mindre infektione­r nede, uden at vi registrere­r det, som om vi er alvorligt syge, forklarer han.

– Nu er sådan noget som forkølelse jo ikke i højsædet her i sommerferi­en, men stadigvæk. Der sker det, når vi tager på ferie og slapper af og ikke har nogen stresshorm­oner i kroppen, at sygdommen blusser op, og så er det først der, vi i virkelighe­den registrere­r, at vi er syge. – Hvilke sygdomme er det? – Det er nogle af de mildere sygdomme. Det er ikke sådan, at man har en alvorlig kolera eller pest eller sådan noget, for de skal nok fortælle, når de er der. Det er mildere ting i form af forkølelse i forbindels­e med stress. Så udbryder dine forkølelse­ssår, din herpes. Det er typisk sådan noget, siger professore­n.

I balance

Han fortæller, at det ikke er noget, der slår os ihjel på ferien.

– Det er bare skideirrit­erende, at man nu skal have det skidt og have forkølel- sessår, når man er på ferie.

– Har du nogen gode råd til, hvordan man kan forebygge at blive syg i ferien?

– Generelt handler det om livsstil, at være i balance, og være lidt mere opmærksom på sig selv. Spis sundt og sov sundt, om man så må sige, så man ikke er voldsomt stresset, også selv om man har en deadline, man skal nå inden en ferie, siger Jan Pravsgaard Christense­n.

Man skal i virkelighe­den forsøge at ' gå på ferie' inden Det er ikke usædvanlig­t, at termometer­et skal i brug på det mest ubelejlige tids

punkt, netop som man har fået ferie. ferien, mener han. Så man har fået det ' overstået' inden da, hvis man evt. har et sygdomsfor­løb.

– Hvis du er mere i balance med dig selv, så tager du dig også af dig selv, når du bliver syg. Og får gjort noget ved det med det samme, og så bliver det ikke så langtrukke­nt, som hvis du for eksempel er på en ferie, og er blevet syg.

Hvis vi er småsyge, registrere­r vi det egentlig ikke

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark