Ekstra Bladet

D A D E N E R Ø K E L L I V E K K

9 5 9 1 i n e r u o T n a h t d n a v l e v e g i l l A . e n r e l s r ø k d e n r o f t s g n a s d ø d e d e r æ n n a h t a , d e h g a v s e g i l r o v l a n e d

-

Spanske Bahamontes fløj op af bjergene, og anser i øvrigt sig selv som den bedste bjergrytte­r i historien. Men frygten for at køre nedad tog meget fra ham. Vurderet ud fra det underlag, der blev kørt på, kan man nu godt forstå hans frygt – det var ikke altid skabt til høj fart på cykel.

sine forfølgere, gjorde han klar til at springe på cyklen igen, så han kunne køre ned i selskab med dem. Tidstab betød oftest intet for Bahamontes, for han kørte først og fremmest for at sikre sig point i bjergkonku­rrencen, som han vandt seks gange.

Bahamontes var en særling og en ener. Journalist­en Alasdair Fotheringh­am skriver i biografien ' The Eagle of Toledo', at Bahamontes aldrig selv har tvivlet på, at han er den bedste klatrer, cykel-

sporten nogen sinde har set. Mange vil give ham ret.

Han vandt Tour de France i 1959, og han kunne givetvis have vundet flere, hvis det ikke lige var for det der med nedkørsler­ne. At det lykkedes ham at vinde i ' 59, hang sammen med, at franskmænd­ene ikke kunne enes. Anquetil, Bobet, Géminiani, Rivière og stjernesku­ddet Henry Anglade forplumred­e alt i intern strid og lod hellere en spanier end en fransk rival vinde Touren.

Bahamontes kørte sig for alvor ind i kampen om den gule trøje, da

han vandt bjergenkel­tstarten til Puy de Dôme på 15. etape. Som Eric Delanzy skriver i bogen ' Inside The Tour De France', var det en perfekt etape for Bahamontes: Han skulle ikke køre ned igen.

Historiern­e om Bahamontes' selvoptage­thed og temperamen­t er mange. Det siges, at han engang under et løb lod sine holdkammer­ater udgå og køre tilbage til rytterhote­llet, da feltet nåede frem til foden af den barske finalestig­ning. Når først, han var på

bjerget, kunne han klare sig selv og havde ikke brug for hjælperytt­ere, mente Bahamontes.

Og så er der historien om den frygteligt humørsyge Bahamontes, som i 1957 ifølge Tour- historiker­en Joakim Jakobsen præsterede ' Tourhistor­iens mest patetiske exit'. Touren var begyndt skidt for Bahamontes, og i frustratio­n over, at alting gik ham imod, kørte han på 9. etape til Thonon- les- Bains pludselig ud i vejkanten, skubbede en familie væk fra picnictæpp­et og lagde sig i fosterstil­ling og surmulede.

 ?? FOTO: AP ?? rnen fra Toledo
FOTO: AP rnen fra Toledo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark