Ekstra Bladet

Kræftens Bekæmpelse: Det må ikke ske

- Maarten@ eb.dk

Det er størrelsen på tumoren, der afgør, om en patient med livmoderha­lskræft skal have efterbehan­dling med kemo- og strålebeha­ndling, slår overlæge fra Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten, fast.

– Men der er ingen tvivl om, at den størrelse som hun ( Maria Glarman, red.) har haft, kræver det, understreg­er hun.

– Lige så snart en tumor i livmoderen er større end nogle millimeter, skal der gives stråling og kemo. Og det endda en ret voldsom type, så man er sikker på, at det hele bliver fjernet.

– Hvad tænker du om, at Maria selv var nødt til at insistere på behandling­en? – Det må ikke ske. – Hvad kunne der være sket, hvis ikke hun havde insisteret på efterbehan­dling?

– Det er klart, at worst case er, at sygdommen ikke var helt væk, og at den derfor ville sprede sig. Og det kan man jo gå hen og dø af, lyder det fra Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse. På Aalborg Universite­tshospital er man lydhør over for Maria Glarmans kritik, og selv om man ikke kommentere­r på konkrete sager, insisterer Thomas Larsen, ledende overlæge på gynækologi­sk- obstetrisk afdeling, på, at man generelt set aldrig udskriver kræftpatie­nter uden opfølgning.

– Generelt kan vi simpelt hen ikke tage en beslutning om permanent udskrivels­e, før vi har fået svar på alle de prøver, der er taget i forbindels­e med en sådan operation. Når det drejer sig om livmoderha­lskræft, fjerner man jo en masse ting. Og der går noget tid med at undersøge de her ting, og det er den undersøgel­se, som afgør, om man skal i efterbehan­dling. Så vi har umuligt kunnet udtale os om noget permanent, inden patienten blev udskrevet, fortæller Thomas Larsen.

Han kan dog godt forstå, at man som patient godt kan blive usikker på sit videre forløb, hvis kommunikat­ionen fra det lægefaglig­e personales side ikke er klokkeklar.

– I virkelighe­den handler det her om, at vi skal sikre os, at patientern­e har forstået, hvordan vi tænker, og hvad planen er. I det her tilfælde har patienten en helt klar fornemmels­e af, at der manglede noget for hende, og at vi ikke har fortalt hende hvordan og hvorledes. Det er jeg nu sikker på, vi har, uden at jeg kender hende eller sagen. Men uanset om vi har lavet en fejl eller ej, så er der noget i kommunikat­ionen, som vi skal have fokus på. Som læger må vi gribe i egen barm og altid sørge for, at patientern­e har forstået budskabet, og det viser sådan en sag med al tydelighed.

– Men uanset om man skulle få en mundtlig fejlbesked, så slipper vi ikke patientern­e med det. Vi følger op på skrift og har en telefonhot­line åben for patientern­e. Og vi følger dem til dørs, lige til de overgår til onkologisk afdeling. Vi afslutter ikke et forløb, før vi er helt sikre på, at stafetten er givet videre. Så havde hun ikke selv konstatere­t behovet for efterbehan­dling, så havde vi selv. Det er jeg overbevist om, slutter Thomas Larsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark