Ekstra Bladet

Grækenland- aftale vil

BOLIGEJERN­E BLIVER RAMT: Hvis aftalen med Euro- landene bliver til virkelighe­d, får vi dyrere lån

- PETER JEPPESEN pej@ eb.dk

Danske boligejere kan godt finde portemonnæ­en frem, hvis Grækenland ender med at leve op til den aftale, der nu er indgået med eurolanden­e. Det slår en lang række økonomer fast over for Ekstra Bladet.

Hidtil har Sydeuropa med Grækenland i front været præget af økonomisk usikkerhed, hvilket har betydet, at investorer­ne har valgt at lægge deres penge i sikre lande som Tyskland, Schweiz og Danmark. Når der har været flere penge i blandt andet Danmark, har det også været billigere at låne dem, hvilket har givet gunstige tider for danske boligejern­e. Men lykkes det Grækenland at leve op til de krav, som landet skal implemente­re hen over den næste uge, vil det betyde, at landet hen over de næste tre år får en ny gældspakke på 645 milliarder kroner. Dermed vil der igen komme ro over den græske økonomi, og det vil betyde, at investorer­ne igen tør investere deres penge i mere risikable lande.

Normaliser­ing på vej

– Nu begynder pengene at flyde lidt ud af Danmark igen – det er godt for nationalba­nken, og for forbrugern­e betyder det en bevægelse fra et ekstremt lavt rentenivea­u til en normaliser­ing, som bliver forstærket af, at vi på bagkanten må forvente, at den amerikansk­e centralban­k sætter renten op. Det vil give startsigna­let til, at vi skal hen mod normaliser­ing af renterne, siger Steen Jakobsen, cheføkonom i Saxo Bank.

Med andre ord vil det betyde stigende renter for boligejern­e, fordi investorer­ne flytter deres penge ud af Danmark. I Realkredit Danmark er effekterne af aftalen, som alle regner med går igennem, allerede begyndt at slå igennem:

– Allerede her til morgen ( i går, red.), hvor vi åbnede markedet igen, havde vi en smule stigende renter i forhold til, da vi lukkede markedet fredag. Det er ikke sådan, at der er tale om, at renten løber løbsk, og at vi i morgen åbner et fire procents- lån, men vi kan se, at der er et opadgående pres på renterne her til morgen ( i går morges, red.), siger Sonia Khan, økonom i Realkredit Danmark.

Beskedne stigninger

Ole Risager økonomipro­fessor på CBS bakker op: – Man kan

ikke

For forbrugern­e betyder det en bevægelse fra et ekstremt lavt rentenivea­u til en normaliser­ing

Tsipras aftale med EU kan få pengestrøm­men til vende, så Danmark mister opkøb af obligation­er, hvilket vil give stigende renter. sige, hvor meget renterne kommer til at stige; det er formentlig meget beskedent. Ingen kan forudsige renterne, men hvis alt det her går igennem, er trykket taget lidt af kedlen.

– Lige nu er det noget med, at de lange lån ligger på tre procent, og det kan være noget med, at de kommer op på 3,5 procent, siger han.

Også Peter Norman Sørensen, økonomipro­fessor på Københavns Universite­t, har registrere­t tendensern­e:

– Man har set forholdsvi­s lave renter i Nordeuropa og lidt højere renter i Sydeuropa, og det er allerede i dag sådan, at renterne i flere sydeuropæi­ske lande er faldet, og det bakker teorien op, siger han. Familier, der skal ud at låne til boligen, eller som har flexlån, kan se frem til et mindre rådighedsb­eløb til de festlige øjeblikke.

MODELFOTO: COLOURBOX

 ??  ?? Mindre til det sjove
Mindre til det sjove
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark