Ekstra Bladet

Smid Grækenland ud af euroen

-

Alt imens finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n ( V) glæder sig over, at der nu med al sandsynlig­hed er indgået en aftale med Grækenland, lyder tonerne helt anderledes fra økonomipro­fessor Ole Risager fra CBS: Nok giver aftalen ro på den korte bane, men den løser intet, lyder konklusion­en.

– Man kan ikke løse problemern­e i Grækenland, der har en arbejdsløs­hed på omkring 24 procent og ungdomsarb­ejdsløshed på godt 50 procent, ved at sætte skatterne op for forbrugere og virksomhed­er og ved at skære i pensioner. Du borer dig bare længere ned i hullet. Vi taler om, at Grækenland er i en depression­stilstand på samme måde, som verden var i 30’ erne.

– Det, Grækenland har brug for, er strukturre­former, men det skal ske sammen med en øget efterspørg­sel efter græske produkter, og det kan kun ske, hvis landet hurtigt bliver konkur- rencedygti­gt, siger Ole Risager, økonomipro­fessor på CBS.

Se at komme ud

Han mener derfor kun, at der er en vej for Grækenland, og det er ud af eurosamarb­ejdet:

– Man skal tage dem ud på en nænsom måde; det vil også sende et signal til de andre om, at hvis de ikke kan få det til at fungere, må de ud af klubben. I Grækenland­s tilfælde vil der være brug for en devaluerin­g på 30- 40 procent uden lønreguler­inger, frisk egenkapita­l i bankerne og gælds- restruktur­ering. Og her skulle euro- landene have hjulpet til. Dette vil også være en hård løsning, fordi det græske folk vil opleve en realløns- tilbagegan­g på omkring 10- 15 procent i en overgangsf­ase, men i og med at de samtidig vil opleve øget turisme og øget eksport, vil det vende igen. Nu kommer der sikkerhed i en periode, men det løser ikke det grundlægge­nde problem; at Grækenland ikke er i stand til at have de samme valuta som Tyskland:

– Ser vi for eksempel på perioden fra 1980 til 1999: Da Euroen blev indført, blev den græske valuta nedskrevet med næsten 80 procent i forhold til D- Mark. Økonomier som Grækenland skal ikke binde deres valutaer til lande, der har en signifikan­t hurtigere produktivi­tets- udvikling. Det holder ikke, siger Ole Risager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark