Ekstra Bladet

Grækenland i ’ Tsidspres’

REFORMERNE SKAL PÅ PLADS: Der er mange ting, der skal lykkes på kort tid, hvis landet skal reddes

- JAKOB HANSEN jakohan@ eb.dk

Efter 17 timers forhandlin­ger fra søndag klokken 16 til mandag klokken 9, kunne EU’s præsident, Donald Tusk, overbringe nyheden om, at eurogruppe­ns ledere var blevet enige om en løsning på Grækenland­s gældskrise, som skal resultere i et lån på 600 milliarder kroner.

Resultatet er blevet en aftale, som byder på store ændringer i Grækenland, som har en historik med manglende opkrævning af skat og med en meget tidlig pensionsal­der.

– Det er en pakke, hvor overskrift­erne er barske reformer, opbygning af tillid og nøje overvågnin­g. Forstået på den måde at Grækenland simpelt hen får penge i små lunser i takt med, at de implemente­rer nogle af de vedtagne reformer.

Tillid er godt, men kontrol er dobbelt så godt. Det må være mottoet her, siger Mikkel Høegh, der er cheføkonom i Tænketanke­n Europa, til Ekstra Bladet.

48 timer til reformer

Inden Grækenland kan begynde at hæve den nye finansiell­e indsprøjtn­ing, er der flere ting, der skal falde på plads. Først og fremmest har den græske premiermin­ister, Alexis Tsipras, fået godt 48 timer til blandt andet at gennemføre to kæmpe reformer.

Dels en strømlinin­g af skattesyst­emet og en udvidelse af skattegrun­dlaget for at øge indtægtern­e, og dels en større reform af pensionssy­stemet.

– Hvis man tænker på, hvor meget palaver der har været i Danmark, når vi har lavet efterlønsr­eformer, er det vand ved siden af det her. Så vil jeg sige, at man bliver helt svedt ved tanken, siger Mikkel Høegh om den hårde græske tidsplan.

Venter på parlamente­t

Ud over udarbejdel­sen af de omfattende reformer skal Tsipras også have opbakning fra det græske parlament, for at reformerne kan føres ud i livet, og aftalen med de øvrige eurolande kan blive en realitet.

– Tsipras er gået til valg på ikke at imødegå de reformer, og vi hører at cirka halvdelen af Syriza ( Tsipras’ parti, red.) er imod.

Men de gamle midtersøge­nde partier vil formentlig hjælpe ham igennem med reformerne og stemme dem hjem.

Så det ser ud, som om han faktisk kan gennemføre de her reformer, siger Mikkel Høegh.

Skal godkendes i EU

Når reformerne er udformet og godkendt i det græske parlament, er det først der, at der kan blive lavet aftaler om hjælpepakk­er til de hårdt trængte grækere, hvis eurolanden­es topledere godkender det græske arbejde.

Målet langt fra nået

Selv om det græske parlament og de europæiske ledere godkender reformerne, er målet dog endnu ikke nået.

– Der er lang vej endnu. Det skal også igennem de nationale parlamente­r, og der ved vi, at der er lande, der er meget kritiske – med Tyskland og Finland i spidsen, siger Mikkel Høegh, der vurderer, at særligt Finland kan vise sig at være afgørende.

Overskrift­erne er barske reformer, opbygning af tillid og nøje overvågnin­g Danmarks efterlønsr­eformer er vand ved siden af det her

Tårnhøj arbejdsløs­hed – for de unge på over 50 procent – og en tredjedel af befolkning­en, der lever under fattigdoms­grænsen, er de skrappe vilkår for den græske befolkning. Nu får de en skrap sparepakke oveni.

 ?? FOTO: AP ?? Hårdt ramt
FOTO: AP Hårdt ramt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark