Ekstra Bladet

Britiske jihadister skrider fra IS

TERROR

- EJDER AKBAL eja@ eb.dk PRIVATFOTO

Det pragmatisk­e menneske siger, at man har et standpunkt, til man tager et nyt. Det lidenskabe­lige menneske tror på, at man skal leve livet til fulde og gribe alle chancer, der kommer en i møde.

Begge dele gør sig gældende for en af Storbritan­niens mest berygtede jihadister; en rapper, der tidligere lod sig fotografer­e med et afhugget hoved og lovede død over alle vesterlænd­inge.

Fængsel eller død

Navnet er Abdel- Majed Abdel Bary. Han er 25 år gammel og en af de omkring 50 tidligere britiske jihadister, som har valgt at desertere fra den selv samme gruppe, som de selv tilslutted­e sig, skriver engelske Sunday Telegraph.

Abdel- Majeds situation er problemati­sk. På den ene side har han valgt at forlade IS. Derfor er han desertør, og skal ifølge IS’ retningsli­njer dræbes. På den anden side står han til en fængselsdo­m hjemme i England.

Gemte sig som flygtning

Abdel- Majed skulle efter sigende have klædt sig ud som flygtning og sluppet fri under det kaos, som blev skabt, da IS trak sig tilbage fra Tal Abyad nær den tyrkisk- syriske grænse i juni måned.

Før han forlod England var Adbel- Majed en talentfuld rapmusiker.

Han voksede op tæt på Mohammed Emwazi – også kendt som Jihad- John. Faktisk troede de engelske medier længe, at Adbel- Majed var manden bag Jihadi John, indtil Emwazi trådte frem.

Adbel- Majeds venner har tidligere fortalt, at rapperens konverteri­ng til den radikale gren af Islam stammer fra hans frustratio­ner med de britiske myndighede­r i forbindels­e med krigene i Irak og Afghanista­n.

Søn af berygtet terrorist

Rapperens far arbejdede angiveligt tæt sammen selveste Osama Bin Ladin og blev anholdt i USA i år for et mislykket terrorangr­eb på en ambassade i Afrika. Han er idømt 25 år bag tremmer for sin rolle i ambassadeb­ombningern­e i 1998 i Afrika, hvor 225 mennesker mistede livet.

På den ene side har han valgt at forlade IS. På den anden side står han til en ubehagelig fængselsdo­m hjemme i England

Abdel- Majed Abdel Bary er en af cirka 50 britiske IS- krigere, som har valgt at forlade gruppen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark