Ekstra Bladet

FÆNGSLET NARKOBARON GIK I BAD - OG FORSVANDT PÅ MOTORCYKEL

Narko- baronen Guzmán, der er god for 7- 8

- CLAUS JESSEN jes@ eb.dk

En massiv menneskeja­gt på verdens rigeste og mest magtfulde narko- baron, Joaquín Guzmán, har i de seneste døgn buldret af sted i Mexico med blå blink og flove miner.

For hvordan kunne det gå til, at narko- gangsteren i weekenden kunne flygte fra det absolut mest sikrede højrisiko fængsel i hele Mexico?

Simpelt sagt gik Guzmán i brusebad.

Og da han kom ud igen, var det bestemt ikke af badet. Det var derimod af en halvanden kilometer lang underjordi­sk tunnel med skinner og til en motorcykel, som med ekspresfar­t førte gangsteren væk fra det usle liv bag tremmer.

Badet ikke overvåget

Nu står slukørede fangevogte­re, politi og politikere og glor ned i hullet med stigen, hvor Guzmán forsvandt fra. Han er som fordampet i badet.

Brusekabin­en var det eneste sted i Joaquín Guzmáns liv, hvor han ikke var videooverv­åget. En efterlysni­ngsplakat fra 2013, hvor Chicago Crime Commission beskriver ’ El Chapo’ som en fjende af folket.

Den fordel udnyttede ’ El Chapo’, som er forbrydere­ns kælenavn. Øgenavnet, der kan oversættes til ’stumpen’, hentyder til, at den omkring 60- årige mand kun er 1,68 meter høj, hvilket kun har været med til at gøre flugten under jordens overflade endnu nemmere.

Guzmán, der er god for 7- 8 milliarder kroner, er på ingen måde en nem fange at have med at gøre.

Flygtede i vasketøjsk­urv

Manden blev fængslet i 1993, men stak af i 2001. Han gemte sig i en vasketøjsk­urv, som blev smuglet ud. Frihedstra­ngen var stærkere end

viljen mod at tilbringe nogle timer i nærkontakt med de øvrige fangernes beskidte tøj.

Myndighede­rne jublede højlydt, da gangsteren efter de mange års flugt blev pågrebet sidste år.

Bestikkels­e

– En sejr i kampen mod de blodige narko- opgør i den mexikanske underverde­n, hed det dengang i officielle udtalelser.

– Vi gav ham hans medicin. Og så gik han i bad. Da vi ikke kunne forstå, at han ikke kom ud af badet, undersøgte vi brusekabin­en, har fangevogte­rne forklaret om den noget amputerede videooverv­ågning.

Det krævede hverken lup eller forstørrel­ses- apparat at få øje på hullet i kabinen.

Alt, hvad der kan kravle og gå, er sat ind i jagten på ’den lille mægtige mand’ Ingen tvivler på, at den mægtige mand har bestukket et hav af personer

Ingen tvivler på, at den mægtige mand har bestukket et hav af personer – formentlig­t også folk inden for murerne – til at hjælpe med tunnel- gravning, skinner, motorcykel og den efterfølge­nde flugt.

Guzmán er leder af det mægtige Sinaloa- kartel, som smugler i tonsvis af kokain, amfetamin og marihuana til USA.

Derfor ser den amerikansk­e regering og myndighede­rne i USA næppe med milde øjne på den opsigtsvæk­kende flugt.

– Det vil unægtelig skabe konflikter, når den vigtigste kriminelle person i Mexico pludselig forsvinder fra landets mest topsikrede fængsel. Den første konflikt opstår i forholdet til USA, lyder det fra sikkerheds­ekspert Jorge Chabat.

Alt er sat ind

Alt, hvad der kan kravle og gå, er sat ind i jagten på ’den lille mægtige mand’.

Flyvninger er aflyst. Vej- Alt er sat ind på at indfange narkobaron­en. Guzmán bliver eskorteret til en helikopter af mexikanske officerer tilbage i 2014.

FOTO AP

spærringer sat op. Biler bliver dirigeret rundt. Lastbiler stoppet.

Venner og bekendte opsøges konstant af politiet.

Men mexicanere­n med de korte ben er i bogstaveli­gste forstand sunket i jorden. Det er et billede fra den mexicanske narkokrig: Officerer fra hæren inspicerer to lig af mænd, hvis hoveder og hænder er bundet ind i tape. Mændene er blevet skudt i hovedet og halsen.

 ?? FOTO: EYEVINE ?? Hvor er Guzmán?
FOTO: EYEVINE Hvor er Guzmán?
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark