Ekstra Bladet

Nyt nederlag i blodig krig

- ANTON RASMUSSEN anr@ eb.dk

Joaquín Guzmáns opsigtsvæk­kende flugt betegnes af iagttagere som et af de mest sviende nederlag, den mexicanske regering har lidt i sin ni år lange og blodige krig mod narkotika.

Og tabslisten er ellers lang nok i forvejen: Op mod 130.000 mennesker menes foreløbig dræbt i narko- krigen, der efter kraftig tilskyndel­se fra USA blev indledt af den daværende mexicanske præsident, Felipe Calderón, i 2006. Andre godt 40.000 personer er meldt savnet og frygtes også at være omkommet. Deres lig er blot ikke fundet endnu.

De mange døde og endnu flere kvæstede kan dermed nemt vise sig at overgå de tabstal og tragedier, stoffer som kokain og metamfetam­in beskyldes for at forårsage. Men mexicanske myndighede­r fastholder, at krigens ofre for ni af ti personers vedkommend­e i det mindste er medlemmer af narko- kartellern­e, mens den sidste tiendedel er politifolk og soldater fra den mexicanske hær. Opgørelsen bestrides dog af lokale menneskere­ttighedsgr­upper, der peger på, at krigen har ført til utallige overgreb, kidnapning­er og drab på sagesløse civilperso­ner.

Værre udsigter

Nu kan dollarmill­iardær Guzmáns flugt fra et badeværels­e i det, der ellers skulle være et af Mexicos mest flugtsikre fængsler, endda forværre udsigten for den kritisered­e kamp, advarer blandt andet InSight, et pressebure­au, der har specialise­ret sig i dækning af organisere­t kriminalit­et i Nord- og Sydamerika.

Generobrin­g

– Flugten er et eklatant slag mod regeringen­s mål om at lamme kartellern­e ved at uskadeligg­øre deres topfigurer. Samtidig giver det Guzmán en enestående mulighed for at genvinde den styrke, hans kartel mistede med hans fængsling i 2014, fordi også andre karteller er svækkede af narko- krigen, lyder vurderinge­n.

Guzmán stod før sin fængsling i fjor i spidsen for Mexicos største og mest frygtede narko- kartel, Sina- loa- kartellet, og InSight forudser, at han vil tage alle nødvendige midler i brug for at generobre territorie­r, som banden siden har mistet. Facit risikerer dermed at blive historisk magt til kartellet og Guzmán, der i forvejen har haft betydelig indflydels­e i mexicanske regeringsk­ontorer. Således blev det i 2010 klarlagt, at Guzmán havde både politikere, politichef­er og generaler på en hemmelig lønningsli­ste.

Ifølge Forbes er han nr. 701 på listen over verdens rigeste personer, og den notoriske forbryder med et utal af dødsofre på samvittigh­eden skal, når det gælder magt og indflydels­e, være nr. 55 i hele verden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark