Ekstra Bladet

BJARNE BJARNE FORTJENER FORTJENER RESPEKT RESPEKT

Saxo Bank- direktør Lars Seier Christense­n forstår ikke, at Bjarne Riis bliver fordømt fra alle kanter, selv om han har undskyldt sin problemati­ske fortid

-

PAU ( Ekstra Bladet): Det er svært at forestille sig, at Lars Seier Christense­n nogen sinde har mistet besindelse­n og ladet følelserne få frit løb. Den høje, brede mand med bas- stemmen er tilsynelad­ende i evig kontrol og argumenter­er velovervej­et for sine synspunkte­r.

Men en sjælden gang, når han taler om cykelsport, ændrer tonelejet sig fra det bløde og joviale til det mere kantede. Så ved man, at emnet stikker dybt, og at det betyder mere end sponsorate­r og store cykelbegiv­enheder i Frankrig. Mandag opstod sådan et øjeblik på Hotel Mercure i Pau i Sydfrankri­g, da talen faldt på Bjarne Riis.

Den stenrige bankdirekt­ør regner Riis for en ven, og det piner ham at se Riis blive kørt igennem kødhakkere­n efter udgivelsen af Anti Doping Danmarks rapport om doping i dansk cykelsport. I overbevisn­ing om, at Riis Lars Seier Christense­n er ankommet til Frankrig for at følge løbet et par dage. Hans første Tour de France uden Riis i øvrigt. Den stenrige bankdirekt­ør regner Riis for en ven, og det piner ham at se Riis blive kørt igennem kødhakkere­n. stadig skjuler den fulde sandhed om doping på sit cykelhold, er han blevet fordømt og reelt krævet sortlistet af organisati­oner som Anti Doping Danmark, Danmarks Idræts Forbund og Danmarks Cykle Union.

– Bjarne fortjener respekt snarere end det, han bliver udsat for, og den måde han bliver behandlet på, sagde

Lars Seier Christense­n til Ekstra Bladet i forbindels­e med Tinkoff- Saxos traditione­lle pressemøde på Tourens første hviledag. Han var da netop ankommet til Tourkarava­nen for at følge løbet et par dage. Hans første Tour de France uden Riis i øvrigt.

– Jeg stoler på ham. Han har aldrig svigtet et løfte over for mig, og det er godt nok for mig. Jeg kan ikke tage mig af, hvad folks spekulatio­ner om ham er om det ene eller det andet eller det tredje.

– Jeg kan ikke tage mig af, hvad folk påstår, og af hvad der måske var virkelighe­d for 10- 15- 20 år siden. Det er ikke relevant, det må jeg indrømme.

– I en lang række af livets andre forhold ville man aldrig drømme om at blive ved med at bebrejde folk, der havde sagt undskyld, hvad de lavede for 20 år siden. Det må være noget unikt for cy-

kelsporten, sagde Lars Seier Christense­n.

Har sagt undskyld

Siden 2008 har hans Saxo Bank været sponsor for Bjarne Riis og hans livsværk, cykelholde­t, som han solgte til russiske Oleg Tinkov. I marts i år blev Riis fyret, og i juni kom den længe ventede dopingrapp­ort fra Anti Doping Danmark, hvoraf det fremgår, at Riis var bekendt med bloddoping og anden doping på sit hold i begyndelse­n af 00’ erne.

– Ting, der skete i 1990’ erne og måske i begyndelse­n af 00’ erne, skete i en tid, da meget var anderledes i cykelsport­en. Det gælder rigtigt mange aktører fra dengang ( at de overtrådte dopingregl­erne, red.). Nogle har sagt undskyld, og andre har ikke, sagde Lars Seier Christense­n.

– Bjarne er en af dem, der er trådt frem og har und-

skyldt, og det var en væsentlig forudsætni­ng for, at vi overhovede­t gik ind i et samarbejde i 2008. På vores vagt – altså i nu otte sæsoner – har der ikke været problemer overhovede­t.

– Jeg kender Bjarnes holdning til doping og ved, hvilken indsats han faktisk yder. En indsats, som jeg synes, man i høj grad glemmer at påskønne i den danske debat, sagde Lars Seier Christense­n.

Forstår ikke modviljen

ADD- rapporten vurderer, at Riis har været involveret i mere og har haft kendskab til mere, end Riis selv har erkendt. Af den grund piner det udgiverne, Anti Doping Danmark og Danmarks Idræts Forbund, at TV 2 har engageret Riis som ekspertkom­mentator, og at Riis tydeligvis fortsat er værdsat i vide kredse i cykelsport­en.

Lars Seier Christense­n

forstår ikke den stærke modvilje mod Riis, som efter hans opfattelse meget klart har slået fast, at han trods sine fejl i fortiden nu arbejder for en ren cykelsport.

Jeg kender Bjarnes holdning til doping og ved, hvilken indsats han faktisk yder. En indsats, som jeg synes, man i høj grad glemmer at påskønne i den danske debat Jeg synes, man bør acceptere en undskyldni­ng, når folk samtidig yder en proaktiv indsats for at bekæmpe doping

– Jeg synes, man bør acceptere en undskyldni­ng, når folk samtidig yder en proaktiv indsats for at bekæmpe doping, som Bjarne gjorde med sit eget antidoping- program, som hele industrien siden har taget til sig, sagde Lars Seier Christense­n.

 ??  ?? Første Tour uden Riis
Første Tour uden Riis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark