Ekstra Bladet

Eksperter: Ingen sammenhæng mellem cykling og testikelkr­æft

- EJDER AKBAL eja@ eb.dk

Ivan Basso stiller sig i køen af cykelrytte­re, som har pådraget sig en kræftsygdo­m, efter amerikansk­e Lance Armstrong og danske Brian Holm.

Førstnævnt­e fik konstatere­t testikelkr­æft i 1996, mens Brian Holm har besejret kræften to gange. I 2004 fik Holm konstatere­t kræft i tarmen, mens hans syv år senere fik konstatere­t hudkræft på kinden.

Stjernerne­s utur lader følgende spørgsmål stå tilbage. Kan man få testikelkr­æft af at køre på cykel?

Ekstra Bladet har været i kontakt med to af landets førende uro- onkologer. Begge afviser, at der skulle være en sammenhæng mellem cykling og testikelkr­æft.

– Nej, der er ingen videnskabe­lig sammenhæng mellem de to ting, fortæller Gedske Daugaard, klinisk professor, overlæge og dr. med på Institut for Klinisk Medicin på Rigshospit­alet.

Gedske Daugaard er om nogen ekspert på området, og hun ville derfor vide, hvis sådan en tese var blevet bevist.

– Til gengæld kan man sige, at profession­elle ryttere oftere møder lægefaglig­t personale, hvorfor man kan antage, at de har lettere ved at blive diagnostic­eret, siger Gedske Daugaard.

Epo gør det værre

Samme besked får man hos Michael Borre, klinisk professor på urologisk afdeling, Aarhus Universite­t. Hans speciale er godt nok prostatakr­æft, men han ser heller ingen evidens for, at cykling skulle provokere kræft hos rytteren. Tværtimod regnes fysisk aktivitet at beskytte herimod.

– Man kan sige, at testikelkr­æft rammer en aldersgrup­pe af forholdsvi­s unge og aktive mænd. Vi hører så typisk kun om det, når det går ud over kendte menne- sker, så sygdommen kan ramme flere almindelig­e unge mænd uden det bliver offentlig kendt. Jeg har dog endnu til gode at se en undersøgel­se som dokumenter­er, at der er en sammenhæng, siger Michael Borre.

Det kan altså bare være helt tilfældigt, at Lance Armstrong og Ivan Basso har fået testikelkr­æft. De har dog en ting til fælles ud over cyklen, de har begge taget epo, og det skulle på ingen måde være gavnligt for kroppen.

– Et af mine tidligere forsknings­projekter med epo- stimulerin­g af blodproduk­tionen hos patienter med prostatakr­æft blev standset i utide. Det skyldtes, at epo’en viste sig også at stimulere kræftcelle­rne, siger Borre.

– Jeg kan dog ikke kæde cykling og kræft sammen, men det hjælper i hvert fald ikke at tage epo, fortæller professore­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark