Ekstra Bladet

TROLDMANDE­N

Blev slynget ud af blev slynget ud af centrifuge­n som centrifuge­n som en tordnende en tordnende succes, men den succes, men den 20- årige knægt 20- årige knægt ved alt om, ved alt om, at han skal at han skal holde fokus holde fokus – mens – mens han øver

- JAN KJELDTOFT

Det er gået kolossalt og voldsomt stærkt. Pione Sisto kom buldrende ud efter langvarig skade, sparkede lige guldet hjem mod FCK med en gylden assist og en klassekass­e, fik sit danske statsborge­rskab, røg med i Morten Olsens A- trup, futtede til Prag og scorede med en stivtå, mens storklubbe­rne og et hav af agenter billedligt talt stod i kø som folk ved en stoppested i Cairo.

Sådan gik maj og juni for en 20- årig knægt fra Tjørring ...

Vi tog til Ikast for at tjekke, om hovedet stadig sidder fast på kroppen. Det gør det i dén grad!

– Hvordan har Pione Sisto det?

– Han har det godt! Han er rigtig ’ glaj’.

– Som når han lige har fyret den ind med en stiv- tå?

– Jojo. For mig handler det ikke om hvordan – men om at den går ind. Og det gjorde den.

I det samme tjekker Erik Sviatchenk­o og en anden makker ud fra spisesalen, hvor den 64 kilo lette Sisto nok engang har levet op til sit efternavn. Tallerkene­n er totalt tømt og maden pist væk.

– Vi ses Pisto, råber den store forsvarer muntert. træt? Af og til sker det faktisk – men det meste af tiden er det bare så sjovt, at jeg bare ikke kan lade være med at træne ekstra for mig selv. Det er super interessan­t at forbedre sig som fodboldspi­ller, og jo bedre du er, desto sjovere er det. Det er det drive, jeg har.

– Du studerer også finter på Youtube?

– Af og til. Det tror jeg, næsten alle gør. Jeg ser nogen, jeg godt ka’ li’. En Messi, en Hazard, Ronaldo.

– Hvad er det sidste trick, du har øvet dig i?

– Åh, jeg har egentlig ikke kigget så meget her på det seneste. Jeg har egentlig bare kigget på de ting, jeg selv skal blive bedre til. – Hvad er det? – Jeg kan blive meget bedre på den sidste tredjedel af banen. Der er mange huller, der kan fyldes i forhold til assists, at træffe de rigtige beslutning­er, i forhold til det taktiske. Der er sindssygt meget at hente, så det er rigtigt fint.

– Hvad er det sidste, du har arbejdet med at bygge på.

– Åh, hvad er det? Jo, mit venstreben. Det skulle gerne blive bedre.

– Du ramte da pænt plet med det i dag. Den smaskede bolden op i nettaget ...

– Jah, haha, der er sket lidt.

– Er du en klog fodboldspi­ller?

– Jamen, det har jeg svært ved at svare på. Det ved jeg sgu ikke. Det kunne være sjovt, hvis du spurgte nogle af de andre.

– Så skal det da ikke være dem, der kalder dig Pisto i hvert fald ...

– Haha, nej. Men altså ... Jeg har selvfølgel­ig nogle kompetence­r, som mange andre ikke har, men om jeg er klog ... Det ... Jeg gør bare mine ting. Nogle gange lykkes det.

– Du er 20 år – men på nogle områder må du vel næsten føle dig ældre efter al den hype og hurlumhej?

– Jeg kan sagtens mærke, at jeg har udviklet mig. Der er sket meget især i denne sæson. Jeg føler mig klart mere voksen, og jeg har det, som tit er svært for mange unge spillere, når de kommer op at lege med de store drenge: Selvtillid! Der er meget, man skal suge til sig, det er et nyt niveau. Jeg føler

Vi er ni børn, jeg er den tredjeyngs­te og den yngste dreng

mig meget mere sikker.

– Tænker du på risikoen for at slippe jordforbin­delsen?

– Man skal hele tiden passe på. Man skal hele tiden tage fat i sig selv, når der sker så meget rundt omkring én. Det kan ramme, og det kan virkelig gøre ondt – det har der været mange eksempler på. Jeg har små møder med mig selv, for jeg må ikke miste fokus i forhold til, hvad der er vigtigt. Jeg er påpas- selig, og hvis man ikke er det, risikerer man at ryge direkte ind i det. Det ville ikke være så sundt.

– Hvordan er det at være dig?

– Jeg tror, historien i sig selv siger det. Jeg stammer fra Sydsudan, er født i Uganda, og jeg var to måneder, da jeg kom til Danmark. Så når du spørger, så vil jeg svare, at jeg selvfølgel­ig er sydsudanes­er. Det er jeg selvfølge- lig. Men det er klart, at der er en masse danskhed i mig. Jeg har danske venner, jeg kender det danske samfund ind og ud – som alle andre danskere. Den danske kultur.

– Føler du dig af og til delt eller splittet?

– Jeg forstår, hvad du mener, men i mit tilfælde har det været super nemt at være i Danmark, selv om jeg har rødder i Sydsudan. Jeg var dernede for første gang for to år siden og besøgte familien, og det var rigtig dejligt at se, hvor jeg kommer fra. – Føler du så et savn nu? – Jeg kender selvfølgel­ig historien om borgerkrig­en, og mine forældre har fortalt, hvorfor vi er kommet her. Det er naturligvi­s komplicere­t at besøge sine fætre og kusiner, men det må man deale med – og så man jo skype

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark