Ekstra Bladet

Mister alt i sommerhusb­rand

- KATHRINE JEPPESEN PERNILLE OBELITZ kathrine. jeppesen@ eb.dk; pernille.obelitz@ eb.dk

Ferien i Danmark udviklede sig voldsomt for en tysk familie, da de vågnede ved lyden af røgalarmen i det stråtækte sommerhus, de holdt ferie i. Familien nåede lige præcis ud af det brændende sommerhus nord for Søndervig, som nedbrændte totalt. – De fik ingenting med sig og er meget chokerede, siger indsatsled­er Erik Kristensen til TV Midtvest. Politiet tror, branden er opstået i et el- skab.

Langelands­festivalen fik en ganske våd afslutning, selv om man kunne gennemføre hele programmet. Kældre under vand, utætte tage og tilstopped­e tagrender, der ikke kan aflede vandet. Det var, hvad Falck rykkede ud til 74 gange lørdag aften, hvor regnen skyllede ned flere steder i landet.

– Halvdelen af anmeldelse­rne handler om kældre med stoppede kloakker, som ikke kan følge med. Resten er utætte tage eller tilstopped­e tagrender, som ikke kan aflede vandet, siger Sandra Kronmann, der er presseansv­arlig hos Falck.

Falck har fået flest anmel-

delser om vandskader fra borgere i den sydlige del af landet, men Fyn og Midtjyllan­d har også været plaget af det kraftige regn.

Vand fossede ind i maskinhal

– Der kom en stor melding ind fra en maskinhal på 500 kvadratmet­er på Vestfyn, hvor vandet fosser ind udefra, siger Sandra Kronmann om situatione­n lørdag aften.

– Vi arbejder stadig i Horsens ved et rækkehus- kvarter. Her står 24 ud af 37 kældre under vand.

Hun oplyser dog, at det lørdag aften er ved at stilne af

med opringning­er om anmeldelse­r om vandskader. Man afventer blot, at borgere, der eventuelt kunne være ramt af vandskader, men som ikke er hjemme, opdager det.

Grunden til, at der det seneste døgn har regnet en del, er, at der har været et heftigt sommerlavt­ryk. Lørdag aften lå det over Samsø og bevægede sig videre nordøstpå mod Sverige.

Selv om det regnede i store dele af landet, er det de færreste steder, der har været decideret skybrud. Det eneste registrere­de skybrud gik løs ved Skrydstrup Flyvesta-

tion i Sydjylland i nærheden af Vojens. Her fik man 68 mm regn. Det er, hvad der normalt falder på en måned.

Ikke målinger på alle skybrud

Men før de regnvåde danskere begynder at spekulere på, om ikke det også har været et skybrud, der har oversvømme­t deres kældre, så er DMI overbevist om, at andre steder har haft lige så meget regn.

– Problemet med skybrud er, at det berører et meget lille geografisk område, og det vil sige, at det meget vel kan komme imellem vores måle- stationer. Men hvis vi kigger på vores radar og ser, hvor kraftig regnen er mange steder, er jeg overbevist om, at der også er skybrud andre steder, vi har bare ikke målinger på det, forklarer Lars Henriksen fra DMI.

Søndag kommer der efterhånde­n lidt sol, og det vil kun regne enkelte steder rund omkring i landet. Vinden vil være jævn til hård fra vest og nordvest. Særligt i den nord- og østlige del af landet er der risiko for kraftige vindstød, melder DMI.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark