Ekstra Bladet

Verdens største sikkerheds­firma har hul i sikkerhede­n

UPS! Honeywells danske dattersels­kab havde ikke sikret to overvågnin­gskameraer

- Friadgang@ eb.dk

To overvågnin­gskameraer hos sikkerheds­giganten Honeywells danske dattersels­kab ADI- alarmsyste­m i Ishøj var i strid med loven ikke sikret med password. I hjørnet ses et billede af det ene i en lagerhal, som hele verden kunne se på internette­t. Billedet er blevet sløret efter ønske fra Honeywell.

plan og havde i 2014 en omsætning på over 275 mia. kroner.

Den manglende sikring hos Honeywell er med stor sandsynlig­hed også ulovlig, fordi kameraerne stod pivåbne på hele internette­t. Det fastslå Peter Blume, professor i persondata­ret på Københavns Universite­t.

– Man skal opfylde nogle sikkerheds­krav, og en tilfældig internetbr­uger må kun få adgang til de kameraer,

Når man tager sig betalt for at rådgive om sikkerhed, skal man selvfølgel­ig også selv have styr på den, så det her er en rigtig pinlig sag for dem

Professor Anders Drejer

hvis man får et samtykke af alle de personer, som går forbi kameraet. Det sidste virker jo helt usandsynli­gt i en virksomhed som denne, siger han.

Et brud på loven om overvågnin­g kan medføre kritik fra Datatilsyn­et, men kan også føre til politianme­ldelse og en bøde.

Professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universite­t påpeger, at en eventuel Igennem flere måneder har Ekstra Bladet haft fire journalist­er og en it- ingeniør til at granske den danske internet- sikkerhed. Gennem omfattende research og systematis­ke søgninger har vi fundet alvorlige sikkerheds­brister hos tusindvis af private danskere, store virksomhed­er og offentlige institutio­ner.

For at kunne identifice­re hullerne i den danske it- sikkerhed har vi skullet håndtere meget følsomme oplysninge­r. Derfor har vi opsat ti regler, som Ekstra Bladets journalist­er har fulgt gennem hele projektet. Se mere på eb.dk/ friadgang

Her kan du blandt andet også få værktøjer til, hvordan du får styr på din egen it- sikkerhed. Hvis du et tip eller en oplevelse, du vil dele om emnet, så skriv til journalist­erne:

bøde dog langtfra vil være det værste for en sikkerheds­gigant som Honeywell:

– Når man tager sig betalt for at rådgive om sikkerhed, skal man selvfølgel­ig også selv have styr på den, så det her er en rigtig pinlig sag for dem.

– Sådan noget er jo bestemt heller ikke godt for selskabets image, så man risikerer også, at det kan have en forretning­smæssig konsekvens, siger han.

Anders Ejbye Ernst, it- ingeniør Jens Christian Hillerup, Steffen Moses, Thomas Gösta Svensson, Alexander Sokoler

 ?? FOTO: HANS JUHL FOTOGRAFI ??
FOTO: HANS JUHL FOTOGRAFI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark