Ekstra Bladet

Medina på scenen med kontrovers­iel fjerpragt

- JESPER RISE BØRJESEN rise@ eb.dk

Når Medina i dag går på scenen til dette års sidste udgave af Grøn Koncert, gør hun det – som ved sine tidligere Grøn Koncert- optrædener og øvrige festival- optrædener denne sommer – iført en fjerpragt, der er enhver høvdings halvstore drøm.

Men sangerinde­ns hvide fjerpragt havde ikke givet stående ovationer, hvis hun havde optrådt i Canada og Storbritan­nien.

På den canadiske festival Bass Coast, som bliver afholdt i august ikke langt fra Vancouver, har man indført et fuldstændi­gt forbud mod indianer- fjerpragte­r – både blandt gæster og kunstnere.

Nedladende fjer

Forbuddet er blevet indført af respekt for de indfødte, som har levet i området i flere tusind år. De føler, det er nedladende, når fjerpragte­n bliver brugt som fest- udklædning.

– Vi forstår godt, hvorfor folk er tiltrukket af krigspragt­en. Det har en fanta- stisk æstetik. Men den spirituell­e, kulturelle og æstetiske betydning kan ikke adskilles, udtalte en talsmand for Bass Coast ifølge The Guardian, da forbuddet blev indført sidste sommer.

– Bass Coast- festivalen foregår på de indfødtes land, og vi mener, at vores politik er i tråd med deres synspunkte­r og ønsker i forbindels­e med emnet. Deres mening er, hvad der betyder noget for os.

Forbud på Glastonbur­y

I år har en af verdens største festivaler, engelske Glastonbur­y, valgt at følge trop og indføre et forbud mod salg af de flotte fjer på festivalen. De seneste år har det været muligt at købe dem i flere boder, og adskillige festivalgæ­ster har nydt både musik og øl iført fjerpragt.

Det er imidlertid slut nu, efter ledelsen bag festivalen har valgt at følge opfordring­en i en underskrif­t- indsamling, hvor der ifølge The Independen­t blandt andet stod, at ’det er en offensiv og respektløs form for kulturel tilegnelse, det homogenise­rer forskellig­e grupper af indfødte, og det foreviger skadende, forældede og racistiske stereotype­r’.

Forbuddet er blevet indført af respekt for de indfødte, som har levet i området i flere tusind år

Pharrell måtte undskylde

I 2014 måtte sangeren Pharrell offentligt undskylde, efter han bar en fjerpragt på forsiden af den engelske udgave af modemagasi­net Elle.

– Jeg respektere­r og ærer enhver form for race, baggrund og kultur. Jeg er meget ked af det, sagde han ifølge musikmagas­inet Rolling Stone efter en større raseristor­m på de sociale medier under hashtagget # nothappy, der var en henvisning til Pharrells store hit ’ Happy’.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark