Ekstra Bladet

Bedre liv til ældre og ledige boliger til alle

-

Forhold opløses, nye dannes – det gælder også for folk oppe i alderen.

Men hvis parrene flytter sammen, straffes folkepensi­onisterne, så de ganske enkelt ikke har råd til det. Folkepensi­onens tillægsbel­øb, som udgør halvdelen af folkepensi­onen, halveres for begge, og alle tilskud, som en, der bor alene, kan få, forsvinder. Boligsikri­ngen bliver også påvirket negativt.

Folkepensi­onen er en ret for alle – uanset andre private pensionsor­dninger – og tusinder er helt afhængige af folkepensi­onen og andre offentlige ydelser. Ved at betragte det enkelte menneske som et individ og ikke reducere indkomsten, når to eller flere ældre flytter sammen, kan der frigøres tusinder af boliger – og ikke mindst sikres bedre liv til tusinder af mennesker i den tredje alder.

Ud over, at der kommer mange flere ledige boliger, hvis reglerne bliver lavet om, så øger det også livskvalit­eten for de ældre. Det sparer sundhedssy­stemet for enorme summer. Undersøgel­ser viser, at specielt enlige mænd får et bedre og sundere liv. Kvinden vil jo ofte være opmærksom og sende manden til lægen, hvis der er symptomer på et sundhedspr­oblem. Når ældre spiser sammen, får de bedre livskvalit­et og får bedre og sundere mad. Endelig får man også brudt med ensomhed, som er et stort samfundsmæ­ssigt problem.

Undersøgel­serne viser, at ægtefolk eller samboende generelt lever længere og bedre. Og man får taget hul på kampen mod boligmangl­en. Lena Cordth Bevensee Svend Vestergaar­d Jensen Kbh. S Virksomhed­erne må oprette nogle flere lærepladse­r, ellers kommer vi til at mangle 30.000 faglærte om fem år, frygter Flemming Frederikse­n fra Arbejdsgiv­erne.

ARKIVFOTO: KATINKA HUSTED/ POLFOTO

Industrien mangler kvalificer­et arbejdskra­ft. Det er svært at finde f. eks. smede eller industrite­knikere. Men det er ikke så mærkeligt! Ifølge Dansk Metal gik 1627 industrite­knikere på pension i 2011- 2013. I samme periode blev kun 756 udlært.

Men det er værre! Om fem år vil vi mangle 30.000 faglærte. Det vil få uoverskuel­ige konsekvens­er – særligt hvis vi gerne vil holde arbejdspla­dserne i Danmark.

En del af problemet er, at for få unge vælger en erhvervsud­dannelse – og det selv om erhvervsud­dannelser både giver sikre jobmulighe­der og god mulighed for at starte som selvstændi­g. Og så kan man i øvrigt også læse videre.

Hos Arbejdsgiv­erne går vi gerne foran med et godt eksempel. Vi har netop

vedtaget en målsætning om, at hver tiende medarbejde­r om fem år skal være en lærling. Det er en forøgelse på 27 pct. eller 1630 praktikpla­dser inden for smede- og vvs- området. Og vi opfordrer andre til at gå samme vej med konkrete mål.

For der er hårdt brug for konkret handling! Kun hver fjerde virksomhed med fire ansatte eller derover tager i dag en lærling. Det må kunne gøres bedre. Deloitte har i en undersøgel­se slået fast, at der er potentiale i virksomhed­erne til at oprette 30.000 flere praktikpla­dser. I dag står 1000 unge uden praktikpla­ds, og 7000 må ’ nøjes’ med skoleprakt­ik. Fleming Frederikse­n Fmd. for Arbejdsgiv­erne Magnolieve­j 2- 4 Odense SV

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark