Ekstra Bladet

Spytklatte­r og kasteskyts mod Froome

TOPKAMPEN AFGJORT:

- Ask@ eb.dk foto@ eb.dk aje@ eb.dk

ALPE D’HUEZ ( Ekstra Bladet): Han skyndte sig at understreg­e, at han ikke havde fyldt sig med medicin, og at han ikke havde fået dispensati­on til at bruge potentielt præstation­sfremmende stoffer, men Chris Froome bekræftede i aftes, at han har været syg de seneste dage på vej mod den samlede sejr i Tour de France.

– Jeg har haft lidt hoste, lidt forkølelse, på det seneste. Jeg har kæmpet mod det de seneste dage, og jeg er glad for, at jeg er kommet igennem, sagde Chris Froome, som mødte op til pressemøde­t iført en almindelig Sky- trøje frem for den gule førertrøje, han fik trukket over hovedet på podiet.

Jeg har ikke gjort noget forkert, og jeg har ikke gjort noget, der gør mig fortjent til det her, og jeg vil ikke tage det personligt

Den, han kørte til Alpe d’Huez i, skal vaskes, for igen blev Froome mødt med spytklatte­r på vejen op gennem menneskeha­vet på den legendaris­ke stigning. Andre Skyryttere blev ligeledes udsat for meningsløs­e overgreb, og i målområdet var flere af Team Skys følgebiler tydeligvis blevet overdænget med spytklatte­r og kasteskyts.

– Der var nogle, der spyttede, men 99 procent af tilskuerne var absolut fantastisk­e. De jublede, og det er, hvad Touren handler om: at tusinder af tilskuerne kommer for at tiljuble rytterne, sagde Froome.

– Det er en skam, at nogle få kaster et dårligt skær over alle tilskuere.

Under mistanke

Foragten for Sky skyldes efter alt at dømme den dominans, holdet har udøvet i årets løb. Det har medført dopingmist­anke og dopingbesk­yldninger, og nogle tilskuere har altså reageret temmelig voldsomt. Froome anser det dog ikke for personlige angreb, men derimod noget, der historisk har forfulgt rytteren i den gule trøje.

– Jeg har ikke gjort noget forkert, og jeg har ikke gjort noget, der gør mig fortjent til det her, og jeg vil ikke tage det personligt, sagde Chris Froome.

– Det er bestemt ikke noget, der vil ændre på min oplevelse af at køre ind i Paris i den gule trøje, sagde Froome.

Han bliver i dag den første brite, der vinder Touren to gange, og samtidig er han den første rytter siden Tour- legenden Eddy Merckx, som vinder den gule trøje og den prikkede bjergtrøje i samme løb. Det gjorde Merckx i 1970. Chris Froome grundlagde sin Tour- sejr på årets første stigning uden for kategori, hvor Nairo Quintana mistede mere end et minut, Alberto Contador smed næsten tre og, Vincenzo Nibali kunne notere sig et tab på mere end fire minutter. Tour- triumf på årets første stigning uden for kategori, hvor Nairo Quintana mistede mere end et minut, Alberto Contador smed næsten tre og Vincenzo Nibali kunne notere sig et tab på mere end fire minutter.

De store afstande gav derefter Froome langt bedre mulighed for at kontroller­e løbet fra spids, hvorfor han kunne nøjes med at reagere frem for at agere resten i resten af Touren. Dermed kunne Sky- rytte- ren undlade store sats, som kunne resultere i eventuelle kriser.

Uvurderlig støtte

Og så talte det til Froomes fordel, at Richie Porte viste sig som den bedste løjtnant i løbet – og modsat Quintanas hjælper, Alejandro Valverde, tænkte australier­en ikke ét sekund på egne muligheder i klassement­et.

Porte var sin kaptajn tro i alle fa- cetter, og den støtte blev uvurderlig for Team Skys frontfigur, der altid vidste, hvor han havde sin væbner. Bedst eksemplifi­ceret på gårsdagens etape til Alpe d’Huez, hvor Porte reelt sikrede Froome den endelige sejr, da han trak sin kriseramte kaptajn i mål og decimerede et tidstab, der var på vej til at koste den gule trøje.

 ??  ?? Gylden timing
Gylden timing

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark