Ekstra Bladet

FRA ALMINDELIG UNG

SKOLEMASSA­KREN I SVERIGE: Den 21- årige Anton Lundin- Pettersson udviklede langsomt et inderligt had

- CHRISTIAN KLOSTER PERNILLE OBELITZ c@ eb.dk; peo@ eb.dk

TROLLHÄTTA­N ( Ekstra Bladet): Rent had. Det var, hvad der lå bag skoledrabe­ne i Sverige i torsdags, da den unge Anton Lundin- Pet- tersson klokken ti om morgenen huggede to uskyldige mennesker ned med sit sværd på Kronan- skolen i Trollhätta­n.

Overvågnin­gskameraer fra skolen viser, hvordan den unge mand iført militær- hjelm og sort maske entrerede skolen.

– Han marcherede som en militærman­d gennem korridoren med sine våben, et stort sværd og en meget stor, kraftig kniv. Han havde udvalgt sine ofre. De mørkhu- Anton Lundin- Pettersson gik op i Nazityskla­nd og Hitler. dede blev angrebet, mens han lod de lyshudede være, sagde politikomm­issær Thord Haraldsson på et pressemøde i går, hvor politiet bekræftede, at det var en hadforbryd­else.

En 17- årig skolelev og en 20- årig læreassist­ent mistede livet.

Skudt af politiet

Anton Lundin- Petterson var blot 21 år, da han blev skudt af politiet på Kronan- skolen, hvor han aldrig selv havde været elev.

Han voksede op i en almindelig svensk kernefamil­ie i Trollhätta­n og havde flere søskende. Familien er nu svært traumatise­ret over sønnens udåd og død, oplyser politiet.

Efter folkeskole­n lod han håret gro og blev studerende på byens tekniske gymnasium.

– Han holdt sig mest for sig selv og spillede computer og var i sin egen verden. Han sagde ikke så meget, men var venlig mod alle, siger en tidligere klassekamm­erat til den svenske avis Aftonblade­t.

– Han havde absolut ingen interesse for nynazisme og lignende. Man tænkte bare, at han var musikinter­esseret, og det var meget emo- stilen, der gjaldt, fortæller en anden tidligere klassekamm­erat.

Da gymnasietu­den sluttede, flyttede han i egen lejlighed i et lavere middelklas­sekvarter – et par kilometer fra sit gerningsst­ed – og klippede håret kort.

Her begyndte han at fatte interesse for Nazityskla­nd og Hitler i kombinatio­n med en fascinatio­n af dommedag og satanisme.

Løj for sit arbejde

Op til gerningsti­dspunktet var han ifølge den svenske avis Expressen i praktik i en lokal virksomhed. En kollega beskriver ham som rar, men indadvendt.

– Det er et frygteligt chok for mig, at det er sket. Det kan ikke være sandt, siger kollegaen til avisen.

Anton Lundin- Petterson havde sidste dag i virksomhed­en den skæbnesvan­gre torsdag og havde fortalt sin arbejdsgiv­er en løgn for at slippe: Han skulle til tandlægen og kunne derfor ikke møde.

Naboer taler både om en ung mand, der ikke svarede, når der blev hilst – og samtidig om en venlig person, der altid sagde hej.

– Det var ikke nemt at kende ham, når han aldrig hilste tilbage. Han var stille og holdt sig for sig selv, fortæller naboen Nicolas til Expressen.

Mærkelig musik

Den 21- årige havde aldrig været anholdt og var aldrig på nogen måde i politiets søgelys. Ikke før torsdag formiddag, hvor han var tavs under sin massakre. Han sagde ikke et ord. Han hørte blot rockmusik.

– Han spillede noget meget mærkeligt musik og sagde ikke et ord. Det var uhyggeligt musik, typisk Halloween- musik, fortalte skoleeleve­n Sara, der mødte drabsmande­n på skolen, kort før han stak og dræbte lærerassis­tenten.

Anton Lundin- Pettersson døde på hospitalet få timer efter at være blevet ramt af skud i brystet, da han angiveligt viftede af betjentene med sit sværd. Derfor nåede politiet ikke at afhøre ham.

Politiets talsmand siger dog til Ekstra Bladet, at Anton Lundin- Pettersson valgte denne skole, fordi der var mange indvandrer­e. Dem opbyggede han i månederne op til attentatet et indædt had til.

Han havde udvalgt sine ofre. De mørkhudede blev angrebet Det var ikke nemt at kende ham, når han aldrig hilste tilbage

Ni timer før sin forbrydels­e likede han på Facebook to sange fra den belgiske musikgrupp­e Suicide Commando. En af dem har titlen ’ Feeding My Inner Hate’ (’ Fodrer mit indre had’, red.) og har følgende tekstlinje: ’ Jeg er træt af, at jeg ikke kan myrde hele denne forbandede menneskeli­ge race’. Sådan var Anton Lundin- Pettersson klædt ud, da han gik amok.

Det er et frygteligt chok for mig, at det er sket

 ?? PRIVATFOTO ?? Uhyggelig forvandlin­g
PRIVATFOTO Uhyggelig forvandlin­g
 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark