Ekstra Bladet

Så ekstreme er de svenske nynazister

- JOSEPHINE FOGSGAARD jnf@ eb.dk

Chokbølger gik igennem Sverige, da 21- årige Anton Lundin- Petterson torsdag gik amok og dræbte en lærer og en elev.

I går meddelte svensk politi, at angrebet var racistisk motiveret, og det er samtidig kommet frem, at drabsmande­n var fascineret af det højreekstr­emistiske miljø.

I Sverige spiller nazi- miljøet en større rolle, og op mod 2000 svenskere er medlemmer af den højreekstr­emistiske gruppe White Power.

– Idéen bag gruppen er, at man vil bekæmpe alle for at beskytte den hvide race. Det er en ’ os mod dem’- situation. Opfattelse­n er nemlig, at Ve- sten og Europa er under angreb fra forskellig­e grupper. Det gælder jøder, muslimer – hvem end der vil skade eller nedkæmpe White Power, fortæller den tidligere svenske nynazist Robert Örell.

Han hjælper i dag nuværende nynazister med at forlade det ekstremist­iske miljø.

Verden er sort- hvid

Som medlem af White Power er man ofte intolerant over for fremmede kulturer. Verden males i sort- hvid.

– Det interessan­te er, at man kæmper mod alle, der er imod gruppen – og det kan blive til rigtig mange personer. Derfor forbereder man sig til en revolution, hvor kampen står mellem White Power og alle andre. Det kommer muligvis ikke dertil, men man vil være klar, siger Robert Örell.

Nynazister­ne fra White Power angriber ofte samfundets minoritets­grupper. Det resulterer i voldelige episoder, de retfærdigg­ør ud fra et nationalso­cialistisk grundlag.

– Nogle bliver meget hadefulde for at pointere, at nynazister­ne er overlegne. I White Power handler det om at vise, at man har magt og står stærkt, vurderer Robert Örell.

’ Vi støtter dig’

Og netop det tiltrak Robert Örell, da han i starten af sine teenageår kom ind i White Power.

– Jeg manglede et fællesskab og en identitet. Her blev jeg en del af noget eksklusivt og stort. Før var jeg fuld af frustratio­n og bange for alt, men i White Power hjalp de mig og sagde ’vi støtter dig’.

De fleste medlemmer bliver introducer­et til gruppen som purunge teenagere. Så længe man vil fællesskab­et og støtter den hvide races fremmarch, behøver man ikke kende socialnati­onalismens grundværdi­er. Dem lærer man hen ad vejen, forsikrer Robert Örell.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark