Ekstra Bladet

Nye Syrien- krigere kan være farligere for Danmark

-

Hjemvendte danske Syrienkrig­ere kan fremover komme til at udgøre en større terrortrus­sel mod Danmark, end det hidtil har været tilfældet.

Det vurderer Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET.

Forklaring­en er, at de udrejste krigere bliver væk i stadigt længere tid og har erklæret deres troskab til Islamisk Stat ( IS). Derudover er de i stigende grad yngre og mere påvirkelig­e, lyder meldingen fra efterretni­ngstje- nestens Center for Terroranal­yse, CTA.

Udmeldinge­n fra PET kommer i forbindels­e med en opdateret vurdering af terrortrus­len mod Danmark fra de udrejste krigere i Irak og Syrien.

– Mange af dem, der har været af sted i den tidlige fase af konflikten, har været mere søgende. De har været nede og kæmpe for mange forskellig­e ting, herunder imod Assads styre, og i mange forskellig­e grupper.

– Det billede, der tegner sig mere og mere, er en situation, hvor der er færre, der tager af sted, men at dem, der tager af sted, er mere stålsatte på at skulle være sammen med Islamisk Stat, siger Søren Jensen, chef for CTA til Ritzau.

Mere påvirkelig­e

– At de også er yngre, kunne betyde, at de er mere påvirkelig­e over for den propaganda og den tilgang, som Islamisk Stat står for, som handler om vold mod vestlige lande.

– Kommer der en situation, hvor de kommer hjem, vil der måske være flere af de hjemvendte, der er farligere end dem, vi hidtil har set.

– Man kan sige, at der er færre, men at de måske er farligere.

Søren Jensen understreg­er, at der her og nu ikke er anledning til at ændre trusselsvu­rderingen.

– Men vi ser nogle forskyd- ninger i trusselsbi­lledet, og vores job er at pege lidt ud i fremtiden og sige, at det skal vi være opmærksomm­e på. Det er noget, vi indretter os på både her i PET og i det øvrige politi ved at holde godt øje med de personer, der er af sted, siger han.

Ifølge PET er mindst 125 Syrien- krigere rejst fra Danmark siden 2012. Cirka halvdelen er vendt tilbage. Indtil videre har mindst 27 danske Syrien- krigere mistet livet i Syrien og Irak.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark