Ekstra Bladet

Lottes bryster

- RASMUS BARUD THOMSEN

I dag er det en selvfølge, at der i Ekstra Bladet og på ekstrablad­et. dk er billeder af smukke kvinder iført lidt eller intet tøj. Men sådan har det ikke altid været.

I starten af 1960’ erne var det uhørt, at man bragte billeder af topløse damer i aviserne. Pornografi­en var endnu ikke gjort lovlig – det blev det først i 1969 – og selv om der kunne købes billedhæft­er med nøgne damer, var det absolut ikke noget, man så i avisen.

Så det vakte en del opsigt – for at sige det mildt – da en smuk, ung blondine med fyldige bryster lod sig fotografer­e ganske topløs til Ekstra Bladet 23. juni 1964.

Blondinen hed Lotte Tarp, og billederne blev taget på en strand i Nordsjælla­nd. Ekstra Bladets mangeårige underholdn­ingsredakt­ør Rud Kofoed, der er i dag er gået på pension, husker tydeligt episoden med den topløse Lotte Tarp, der bragte sindene i kog omkring i landet.

– Det var den daværende chefredakt­ør, den legendaris­ke Victor Andreasen, der fik idéen om at bringe nogle topløse billeder. Bladet kæmpede dengang med sit oplag, og det var hans opgave at lave noget gang i gaden, så man kunne sælge nogle flere aviser, fortæller Rud Kofoed om episoden, der skulle ende med at henholdsvi­s forarge og begejstre store dele af befolkning­en.

Flere kællinger i avisen

Forfatter og journalist Gregers Dirckinck- Holmfeld skriver også i sin biografi om Ekstra Bladet, ’ Tør hvor andre tier’, at idéen til Lotte Tarps topløse optræden startede med en brøl fra chefredakt­ør Victor Andreasen, der havde overtaget rorpinden på avisen i 1963, mens avisen døjede med svigtende læsertal.

’ Der skal sgu være nogle flere bare kællinger i den avis!’, lød hans simple opskrift på flere læsere.

Victor Andreasen havde netop da læst en historie om en topløs pige, der var blevet anholdt på en strand i USA. Den historie kunne også laves i Danmark, hvor frisindet lurede i den danske folkesjæl. Det var på tide at lade

Lotte Tarp var 19 år gammel, da hun optrådte topløs i Ekstra Bladet første gang

Lotte Tarp sammen med sin mand forfattere­n og debattøren Henrik Strangerup, som hun var gift med fra 1967-76. Sammen fik de sønnen Jacob. Lotte Tarp demonstrer­er den topløse badedragt på en nordsjælla­ndsk strand i 1964 i Ekstra Bladet. Venstres Pressebure­au beskyldte billederne for at ’ nedbryde ungdommens moral’. Side 9- pigen blev en fast bestanddel af Ekstra Bladet i 1976.

 ?? FOTO: MOGENS BERGER/ POLFOTO
FOTO: ASGER SESSINGØ/ POLFOTO ?? Forargelse og fryd
FOTO: MOGENS BERGER/ POLFOTO FOTO: ASGER SESSINGØ/ POLFOTO Forargelse og fryd

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark