Ekstra Bladet

Gang i Ekstra Bladet

- Redaktione­n@ eb.dk

det første sæt nøgne bryster havnede i den danske dagspresse til stor glæde for avisens økonomiafd­eling.

De andre aviser og nyhedsbure­auer lod da heller ikke de nøgne bryster på avisens forside gå stille hen. Den nu afdøde Victor Andreasen fortalte siden om episoden, at Venstres Pressebure­au skrev, at avisen nedbrød ungdommens moral.

– Men vi fortsatte. Hele den der småborgerl­ige, tåbelige kristne moral. Folk havde behov for at få alt det brudt ned, har chefredakt­ør Victor Andresen udtalt om den nye kurs, der var sat for avisen.

Rud Kofoed genkender det billede af tidsperiod­en, hvor Ekstra Bladet på sin vis blev reddet af den seksuelle frigørelse og Lotte Tarps yndige former.

– Avisen lå i starten af 1960’ erne på omkring 60.000 solgte aviser, men Victor Andreasens satsning på nøgne damer og særligt satsningen med en topløs Lotte Tarp på forsiden var med til at gøre avisen yderst populær, og i slutningen af 1960’ erne havde avisen et enormt stort oplag, fortæller Rud Kofoed.

Oplagstall­et var i 1968 på 171.000 – godt 100.000 over niveauet ti år tidligere.

Et væsentligt symbol

Lotte Tarp selv var ifølge Rud Kofoed, der som underholdn­ingsredakt­ør fulgte og kendte hende ganske godt, ganske tilfreds med billederne og den opmærksomh­ed, det gav.

– Det bandt jo til hende, at hun havde været den første til at vise bare bryster i Ekstra Bladet. Men hun var begejstret for billederne dengang, husker jeg, og hun var kun træt at det, når de blev hevet frem i lumre sammenhæng­e, fortæller Rud Kofoed om Lotte Tarp, der fortsatte med at være dansk films smukke og barmfagre yndlingssk­uespilleri­nde helt op i 1980’ erne.

– Men det var næsten altid den samme rolle, hun fik, hvor hun gerne skulle vise lidt bryst, siger Rud Kofoed, der betragter Lotte Tarp som en væsentlig del af – og symbol på – den seksuelle frigø- Ekstra Bladet tog – angiveligt for at lokke husarerne til at købe avisen – den beslutning at lade Lotte Tarp dække sine yndigheder med hænderne på avisens forside, men ikke inde i avisen. relse, der ramte Danmark i 1960’ erne.

Hendes topløse optræden har uden tvivl virket både provokeren­de og frigørende på folk i datidens Danmark.

– Derfor er det meget sjovt at se den debat om topløse kvinder på stranden, der har kørt i år. Topløshed er i dag blevet lige så meget tabu, som det var dengang med Lotte Tarp. Det er sjovt, som historien gentager sig selv, slutter den tidligere redaktør.

Lotte Tarp, der var 19 år gammel, da hun optrådte topløs i Ekstra Bladet første gang, fik siden en lang karriere som skuespille­r og forfatter.

Hun blev først gift med forfattere­n Henrik Stangerup og senere med komponiste­n Niels Jørgen Steen. Hun døde af cancer i 2002, 57 år gammel.

Hun var kun træt at det, når de blev hevet frem i lumre sammenhæng­e

Lotte Tarp her sammen sin mand nr. to, kæreste og ven gennem 27 år, Niels Jørgen Steen.

 ?? FOTO: ASGER SESSINGØ/ POLFOTO.
FOTO: OLE STEEN/ POLFOT. ??
FOTO: ASGER SESSINGØ/ POLFOTO. FOTO: OLE STEEN/ POLFOT.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark