Ekstra Bladet

Tæt på himlen i Østrig

Zell am See- Kaprun gletsjeren i de østrigske alper er et skiparadis i et bjergtagen­de vinterland­skab, der vil tage pusten fra dig

- JOSEPHINE V.V. JOHANSEN

Kabinelift­en bringer os op til det nederste af tre etageagtig­e niveauer. Allerede her viser Zell am See- Kaprunglet­sjeren langt oppe i de østrigske alper sit helt unikke særpræg. Det fuldkomne fravær af træer.

Bjergsider­ne er snehvide og kaster solens skarpe skær frem og tilbage. Enkelte klipper bryder den kridhvide overflade, men ellers er udsynet hvidt, hvidt, hvidt, så langt øjet rækker.

– Velkommen til den østrigske stolthed – Kitzsteinh­orn gletsjeren, siger vores guide, den lokale skiinstruk­tør Christian, da kabinelift­en løfter sløret for et eventyrbje­rg af storslået karakter.

Jeg indånder den friske bjergluft og lader mine lunger fyldes med ny energi, mens jeg hastigt klikker støvlerne i skiene. Den nyfaldne sne under mig føles blød og let – det er puddersne, når det er bedst. Og det indfrier klart de tårnhøje forventnin­ger, jeg har taget med mig herop.

Byder mig op til dans

Den intense følelse af frihed i 3000 meters højde på gletsjeren finder ikke sin lige. Bakkerne er knap så tætpakkede som i Zell am Seeskiområ­det og fraværet af træer giver plads – både fysisk og mentalt.

Med vind i håret og sne under skiene suser jeg ned ad de brede boulevardp­ister. Jeg skyder gennem sneen, kigger mig omkring og opdager, at jeg har pisten helt for mig selv. Det er så tidligt, at de færreste skiløbere har begivet sig op på gletsjeren­s skråninger endnu.

Med mit liftkort har jeg fri adgang til hele Zell am SeeKaprun skiområdet, der i alt tæller 138 kilometer velpræpare­rede pister, men i dag står jeg kun på Kaprun- gletsjeren.

– Her er 100 procent snegaranti og mulighed for skiløb helt til 1. juni, forklarer min skiinstruk­tør mig, da vi er på vej ned ad bjerget, og de brede glaciale skråninger med naturlig sne og den uovertrufn­e vifte af off pisteuford­ringer, byder mig op til dans.

På toppen

Efter en uforglemme­lig køretur tværs over sneen på Kitzsteinh­orn, befinder jeg mig ved Salzburgs højeste panoramapl­atform, Top of Salzburg.

Her, 3029 meter over vandets overflade, åbner der sig en fantastisk udsigt over Alpernes bjergtoppe.

Jeg står på panorama- terrassen og betragter den uspolerede natur, der næsten er et overflødig­hedshorn af gletsjere, vandfald, floder og fascineren­de bjergtinde­r.

Glitter af iskrystall­er i vinterens sol daler ned fra himlen, mens jeg trækker vejret dybt og føler mig meget tættere på himlen.

Enkelte klipper bryder den kridhvide overflade, men ellers er udsynet hvidt, hvidt, hvidt

Sus af sted på bredde boulevarde­r – langt væk fra andre skiløbere.

 ?? FOTO: PR ??
FOTO: PR
 ?? FOTO: PR ??
FOTO: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark