Ekstra Bladet

” Britisk Ballon d’Or- nedtur

-

løbet af ugen navn på de 23 spilleFIFA SATTE I re, der skal kæmpe om årets Ballon d'Or- trofæ, og den slags er der selvfølgel­ig altid mange forskellig­e meninger om.

Min er, at der er tale om en sindssygt stærk liste, men det er da lidt mærkeligt, at der blot er én målmand og én forsvarer blandt de 23. Og er Javier Mascherano virkelig verdens bedste forsvarer?

Kigger man med engelske briller på navnene, så springer tre ting i øjnene: Der er kun én brite på listen, Gareth Bale. Der er kun fem spillere fra Premier League ( og en af dem er på listen pga. sine meritter i Tyskland).

Der er 16 spillere fra en trio af storklubbe­r, Real Madrid, Barcelona og Bayern München blandt verdens 23 bedste spillere.

nederst. 16 spillere fra de tre LAD OS STARTE klubber fortæller en historie om, at der er klubber, som ingen spillere ønsker at forlade.

De er i deres egen kategori øverst i pyramiden, og det er bare der, de allerbedst­e spillere søger hen. Og du forlader kun en af de klubber, når en af de klubber beslutter sig for, at du skal forlade den.

Det er et problem for Premier League, at ingen af Premier League- klubberne er i den position. Hvis en af de helt store banker på omkring en af stjernerne, så ved de godt, hvilken vej det bærer.

Det betyder for Premier League, at man er nødt til at tage nogle større chancer og hente spillere tidligere i deres karrierer. Tidligere har man i toppen af Premier League været villig til at lade lidt mindre klubber løbe den risiko ved unge spillere, hvorefter man så har slået til, hvis spilleren har fået succes.

er et rigtig godt eksemANTHO­NY MARTIAL pel på, at i hvert fald Manchester United har indset, at man er nødt til at løbe en risiko lidt tidligere. Der var stor hovedryste­n rundt omkring i Europa over prisen og timingen, men det er vel først fair at vurdere sådan en handel efter to- tre år.

Og hvem ved, måske er Real Madrid til den tid villige til at betale 100 millioner euro for Anthony Martial?

Og prisniveau­et er jo allerede på et sindssygt niveau. Saido Berahino, som er en god spiller – men ikke på øverste hylde, koster nu £ 25m - omkring 250 mio. kroner. Man betaler for potentiale, men den pris har aldrig været højere.

At der kun er én brite på listen over verdens bedste spillere, er måske lidt sværere at forklare. Her i England har der været talt om i årevis, at de engelske spillere ville blive bedre spillere i takt med, at de lærte fra de bed- ste udlændinge, der taktisk og teknisk har været overlegne.

ikke rigtig at MEN DET SYNES være tilfældet. I Premier League i dag er det næsten altid udlændinge­ne, som spiller på de mest afgørende offensive positioner, og det er da også nogle af Manchester Citys bedste udenlandsk­e spillere, der er blandt de 23.

Af de spillere på engelske hold, som man i Premier League og Champions League for alvor glæder sig til at se, er stort set ingen briter.

Der er udlændinge øverst på topscorerl­isten – helt generelt har jeg selvfølgel­ig set Jamie Vardys navn øverst lige nu – og der er udlændinge på 10' er- positionen rundt omkring.

Tidligere har der primært været briter på 6' er- positionen på den defensive midtbane, men her er der også nu mange udenlandsk­e spillere. Og så er briterne fyld rundt omkring.

falder det vel tilbage på det I SIDSTE ENDE arbejde, der bliver gjort på akademiern­e. Det kan ikke være godt nok. Der bliver ikke lavet ( nok) fodboldspi­llere, som kan være med teknisk og taktisk.

De unge engelske spillere er bedre teknisk nu end i mange år, men der mangler stadig blik for tingene med og uden bold, synes jeg godt, at man kan sige generelt. Hvis man sammenlign­er de engelske klubber med eksempelvi­s Ajax, så tror jeg, at de alle sammen bliver sat i skyggen af hollændern­e, når det kommer til at udvikle spillere til et relativt højt niveau. Hvor mange spillere, der har været i Ajax' ungdomssys­tem og på førstehold­et, spiller der rundt omkring? Jeg har ikke tallet, men jeg tror, at det er mange.

League MÅSKE ER PREMIER svær at få sit gennembrud i som ung spiller, men hvis eksempelvi­s Manchester Uniteds akademi gjorde alt rigtigt, så ville en stribe af de spillere, som ikke var gode nok til førstehold­et, trods alt vise sig gode nok til andre klubber på et lidt lavere niveau – Southampto­n eller Swansea. Men det er sjældent tilfældet. De ryger til Colchester eller Stockport i et par sæsoner, hvorefter de forsvinder helt ud af ligasystem­et, fordi de viser sig ikke at være gode nok. Det er en generalise­ring selvfølgel­ig, men det sker ofte.

Engelsk fodbold er nødt til at finde et system, der virker bedre end det nuværende. Det er ikke længe siden, at et forslag om at lade storklubbe­rnes B- hold spille på et højere niveau – helt op til Championsh­ip- niveau – blev grinet ud. Men hvorfor? På grund af traditione­r.

Det er også et problem, at alle klubberne under Premier League spiller stort set på samme måde.

har EKSEMPELVI­S ARSENAL ikke meget ud af at udleje unge spillere til de lavere rækker, for en periode i Doncaster eller Wycombe udvikler dem ikke taktisk og teknisk, og den forbereder dem ikke på at slå igennem hos Arsenal. Den giver dem kun hår på brystet, ikke meget andet.

Ingen klubber i de lavere rækker prøver at kopiere Arsenal. De siger alle sammen, at de ikke har spillerne til det. Men det er en negativ tilgang til det, og på den måde får man dem heller aldrig.

Når ingen forsøger at udvikle den type spillere, så er det ikke underligt, at de ikke bliver udviklet. Og så ender man med ganske få spillere på listen over de bedste i verden.

I England har der været talt om i årevis, at de engelske spillere ville blive bedre spillere i takt med, at de lærte fra de bedste udlændinge, der taktisk og teknisk har været overlegne. Men det synes ikke rigtig at være tilfældet

Gareth Bale er den eneste brite, der kan bryste sig af at være på listen over verdens 23 bedste spillere.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark